Srovnání cen domovních čističek odpadních vod

kraus@zakra.cz Michal Kraus
17. 11. 2020
vývoz jímky
Uvažujete nad pořízením domovní čistírny odpadních vod a zajímá vás, jak vysoká investice vás čeká? Připravili jsme pro vás srovnání cen domovních čističek odpadních vod na českém trhu, které vám pomůže s výběrem toho správného zařízení.

Obsah článku

Cena domovní ČOV

cena domovní ČOVZákladní cena domácí čističky odpadních vod se pohybuje v rozmezí od 30 000,- do 50 000,- bez DPH. Finální cena se alemůže vyšplhat až ke stovkám tisíc korun. Jak je to možné? Do výsledné sumy je třeba zahrnout výdaje například za projektovou dokumentaci, dopravu a instalaci čističky nebo nezbytné příslušenství.

Jde vám z toho hlava kolem? Nebojte, postupně si rozebereme všechny položky, které cenu domovní ČOV ovlivňují.

Srovnání cen domovních čističek odpadních vod

S jakými cenami za domovní ČOV se můžete setkat na českém trhu? Připravili jsme pro vás přehledné srovnání cen domovních čističek odpadních vod, ze kterých si naši klienti nejčastěji vybírají.

ČOV

Základní cena (bez DPH)

ASIO Variocomp 5K

35 900,-

Aquatec AT6 od AB Plastu

33 900,-

ASIO Monocomp

46 500,-

Envi-Pur Bio Cleaner Basic

33 990,-

Ekoplast BIOFLOW 6A

33 000,-

Hellstein STMH5

86 087,-

Nezapomeňte, že uvedené ceny jsou bez DPH. Co to znamená? Pokud si domovní ČOV pořizujete k rodinnému domu, připočtěte k uvedené ceně 15% DPH (vynásobte ji 1,15). Jestliže vám čistírna bude sloužit k podnikání (instalujete ji například k penzionu nebo kadeřnictví), DPH činí 21 %.

Jestliže si domovní čistírnu odpadních vod za 40 000,- bez DPH pořizujete k rodinnému domu, zaplatíte ve výsledku 40 000 x 1,15 (15% DPH) = 46 000,-.

Jestliže si domovní čistírnu odpadních vod za 40 000,- bez DPH pořizujete k podniku, zaplatíte ve výsledku 40 000 x 1,21 (21% DPH) = 48 400,-.

Z čeho se skládá cena domovní ČOV

Jak jsme nakousli na začátku článku, finální cena za domovní čistírnu se skládá z mnoha různých položek. Co všechno ovlivňuje její konečnou výši?

Hydrogeologický posudek

hydrogeologický posudek

Hydrogeologický posudek nemusí být za každých okolností na vašem seznamu nákladů. Potřebovat ho totiž budete pouze tehdy,pokud jste se rozhodli přečištěnou vodu z domovní ČOV likvidovat vsakem na vašem pozemku.

V takovém případě hydrogeolog posoudí, zda se budou přečištěné odpadní vody na vašem pozemku dobře vsakovat. Cílem posudku je také prokázat, že umístěním a provozem čistírny nezpůsobíte nenapravitelné škody na kvalitě podzemní vody, kterou využívají lidé v okolí jako pitnou.

Cena hydrogeologického posudku se zpravidla pohybuje od 4–17 000,-. Pokud si necháte projekt domovní ČOV zpracovat od naší projekční kanceláře Zakra, zcela zdarma vám seženeme hydrogeologa z vašeho okolí.

Zajímá vás více? Přečtěte si článek Hydrogeologický posudek k domovní čistírně odpadních vod.

Potřebuji posudekMinulý měsíc jsme ve vašem okrese v okrese připravili .

Projekt domovní ČOV

Bez projektové dokumentace se při realizaci domovní ČOV nehnete z místa. Začněte ji proto řešit co nejdříve a porozhlédněte se po spolehlivém projektantovi. Využít můžete například služeb naší projekční kanceláře Zakra. Zhotovíme pro vás projekt domovní ČOV na míru, bez zdlouhavého čekání a za fixní cenu 11 990 včetně DPH. 

Potřebuji projekt domovní ČOVMinulý měsíc jsme ve vašem okrese v okrese připravili .

Povolení domovní ČOV

S projektem (a případně hydrogeologickým posudkem) v ruce je na čase zamířit na vodoprávní úřad a žádat o povolení domovní ČOV. Využít můžete buď ohlášení, nebo vodoprávní řízení. Jak se od sebe tyto dva procesy liší?

Kritéria

Vodoprávní řízení

Ohlášení

Lhůta úřadů k vyřízení

60 dnů

30 dnů

Platnost řízení

Omezená, na 10 let

Neomezená

Podmínky k vypouštění vod

Stanoví úřad

Nestanovuje úřad

Rozbor vzorku vypouštěných vod

2x ročně

Revizní kontroly po 2 letech

Správní poplatek

300 Kč

500 Kč

Zajímá vás více informací? Přečtěte si, jak získat povolení domovní ČOV snadno a rychle.

Příslušenství k domovní čistírně

Při porovnávání cen domovních čističek se vždy zajímejte o to, za co konkrétně zaplatíte. Může se totiž stát, že součástí ceny například není komínek, dmychadlo, řídící jednotka nebo zapojení servisním technikem a za tyto položky poté musíte platit zvlášť.

Častým příslušenstvím, které je třeba dokoupit, je akumulační nádrž k domovní ČOV. V té se shromažďuje přečištěná odpadní voda, kterou následně můžete použít k zálivce zahrady nebo například ke splachování toalety v domácnosti.

Doprava čistírny

Doprava patří ke značně variabilním položkám ve vašem rozpočtu. Někteří výrobci ČOV ji nabízí zcela zdarma, jiní si účtují za každý ujetý kilometr (například 10–20,-/km) nebo stanoví fixní částku za dopravu (například 850,-).

Instalace ČOV

Instalace domovní čistírny a s tím související zemní práce jsou položkou, na které můžete značně ušetřit. Pokud se rozhodnete vzít instalaci ČOV do vlastních rukou, vyjdou vás výkopové a stavební práce, uložení čističky a její zprovoznění na zhruba 11–16 000,-. 

Co vás čeká při instalaci ČOV svépomocí:instalace ČOV

  • Výkopové práce – Prvním krokem je příprava jámy a místa pro položení potrubí. Na pomoc si budete muset přivolat bagr,

  • jehož zapůjčení na den vás vyjde orientačně na 5–10 000,-.

  • Betonová deska – Velkou výhodou je, že většina moderních domácích čistíren odpadních vod je samonosných, tudíž je nutné vybetonovat jen základovou desku. Ta se dělá 15 až 20 cm vysoká. Počítejme tedy, že jde o 4m2, kdy cena bude orientačně 4 000,-. I s dovozem materiálu se může cena vyšplhat na 7 800,-.

  • Usazení ČOV – Po zatvrdnutí desky vás čeká usazení čistírny, k čemuž budete potřebovat pomoc alespoň dvou lidí vzhledem k hmotností zařízení (až 200 kg).

  • Zprovoznění ČOV – Nakonec je potřeba čistírnu zprovoznit. Tuto službu výrobce často poskytuje a je tak zahrnuta v ceně čističky. V opačném případě za její zprovoznění zaplatíte přibližně 2–3 000,-.

Zajímá vás více informací? Přečtěte si článek o tom, jak na instalaci domovní ČOV svépomocí krok za krokem.

srovnání cen domovních čističek odpadních vod

Jak zjistit finální cenu ČOV?

Do domovní čistírny odpadních vod investujete poměrně vysokou částku, proto je naprosto přirozené, že chcete znát finální cenu dopředu. Nejvhodnější je za tímto účelem kontaktovat přímo výrobce vámi vybrané čističky. Popište mu, co přesně od své čističky očekáváte a požádejte o nezávaznou kalkulaci. Buďte zároveň připraveni, že výsledná cena se od základní může lišit až 40 %.

Domovní ČOV na klíč

Konečnou cenu za celkovou realizaci domovní ČOV budete znát také v případě, že se rozhodnete využít služby domovní ČOV na klíč. Za předem stanovenou částku získáte kompletní balík služeb – od samotné čistírny přes její projekt a povolení až po výslednou stavbu a zapojení.

Zní to ideálně, že? Háček tkví ve vyšší ceně celé služby, která se může vyšplhat až k 300 000,-. Ostatně, orientační srovnání ceny ČOV na klíč vs svépomocí můžete vidět v tabulce. Upozorňujeme, že se jedná pouze o orientační srovnání – ceny se budou vždy lišit případ od případu.

Položka

Cena na klíč (bez DPH)

Cena svépomocí (bez DPH)

ČOV

37 000,-

37 000,-

Akumulační nádrž

9 200,-

9 200,-

Propojovací armatury

8 741,-

8 741,-

Zemní práce a dovoz stroje

39 827,-

8 000,-

Odvoz přebytečné zeminy

12 000,-

0,-

Práce instalatérské, zednické a elektro

57 600,-

0,-

Betonová směs včetně dovozu

7 800,-

4 000,-

Odvoz fekálií a vyčištění současné jímky

5 500,-

0,-

SUMA

177 668,-

66 941,-

Více informací se dozvíte z našich dalších článků:

Dotace na ČOV

srovnání cen domovních čističek odpadních vod Slyšeli jste o dotaci na domovní čistírnu odpadních vod a rádi byste ji získali? S dotací na domovní ČOV je to bohužel složitější než s dotací na retenční nádrž (takzvaný program Dešťovka).

O dotaci na čističku odpadních vod totiž mohou žádat pouze obce, jelikož je určena k podpoře decentralizovaného čištění odpadních vod v obci. Dotace je ale zajímavá v tom, že poskytujeme až 80 % nákladů na ČOV, a to až do výše 100 000,-. O možnosti čerpat tuto dotaci se doporučujeme informovat na obecním úřadě, třeba již probíhá žádost o její čerpání. Máte-li v obci zájem o tuto dotaci, nabízíme konzultaci zdarma.

Podrobnější informace jsme pro vás sepsali v článku Dotace na domovní čistírnu odpadních vod.

Jaké domovní ČOV vám můžeme doporučit?

ASIO Variocomp 5K

Domovní čistírna od brněnské společnosti ASIO pohodlně obslouží 3 až 7 osob, hodí se proto mimo jiné k dvougeneračnímu domu. Za relativně nízkou cenu získáte kompaktní čistírnu včetně všech nezbytných komponent, kterou navíc není potřeba obetonovávat.

VARIOcomp 5K

VARIOcomp 5K

Cena (bez DPH)

39 900,-

Počet osob (EO)

3 - 7

Příkon

60 W

Roční náklady na vývoz kalu

2x ročně odvoz

Možnosti povolení do povrchových vod

ohlášení i vodoprávní řízení

Možnosti povolení do podzemních vod

vodoprávní řízení

Rozměry (v x půdorysné rozměry)

2020 x 1250 x 1250

Váha

170

Obetonování

Ne

Záruka

24 měsíců

Kde koupit čističku

Zakra shop

Aquatec AT6 od AB Plastu

Hledáte čistírnu do domácnosti, ve které žije až 6 osob? Chybu určitě neuděláte, pokud zvolíte čističku Aquatec AT6 od společnosti AB Plast. Mezi ostatními čističkami vyniká především skvělým poměrem cena/výkon a navíc se pyšní certifikátem CE, který umožňuje povolení čistírny přes ohlášení i v případě likvidace odpadních vod vsakem.

AT6

AT6

Cena (bez DPH)

37 900,-

Počet osob (EO)

1 - 6

Příkon

60 W

Roční náklady na vývoz kalu

2x ročně odvoz

Možnosti povolení do povrchových vod

ohlášení i vodoprávní řízení

Možnosti povolení do podzemních vod

ohlášení i vodoprávní řízení

Rozměry (v x půdorysné rozměry)

1800 x 1400 x 1400

Váha

90

Obetonování

Ne

Záruka

10 let na vodotěsnost skeletu, 2 roky na technologii

Kde koupit čističku

Zakra shop

ASIO Monocomp

Domovní čistírna Monocomp patří v současné době k nejlepším čistírnám odpadních vod na trhu. Vyniká především dokonalým přečištěním splaškových vod, které umožňuje UV lampa. Navíc má domovní čistírna odpadních vod integrované odvodňovací zařízení, které ukládá přebytečný kal do odděleného prostoru a práce s kalem se tak stává extrémně jednoduchou. Tuto domácí čističku ocení také ti, kdo chtějí povolení čistírny vyřídit přes ohlášení a odpad likvidovat do podzemních vod.

Monocomp

Monocomp

Cena (bez DPH)

51 500,-

Počet osob (EO)

2 - 5

Příkon

100 W

Roční náklady na vývoz kalu

2x ročně odvoz

Možnosti povolení do povrchových vod

ohlášení i vodoprávní řízení

Možnosti povolení do podzemních vod

ohlášení i vodoprávní řízení

Rozměry (v x půdorysné rozměry)

2020 x 1250 x 1250

Váha

150

Obetonování

Ne

Záruka

24 měsíců

Kde koupit čističku

Zakra shop

Envi-Pur Bio Cleaner Basic

Hledáte základní čističku odpadních vod bez zbytečných vychytávek? V tom případě vám můžeme doporučit čističku Bio Cleaner Basic od společnosti Envi-Pur. Běžně se dodává variante o šířce 6 mm, raději ale zvolte širší alternativu (8 mm), kterou nemusíte obetonovávat. Pozor na to, že v ceně není zahrnuta řídící jednotka.

Bio Cleaner Basic

Bio Cleaner Basic

Cena (bez DPH)

33 980,-

Počet osob (EO)

2 - 4

Příkon

50 W

Roční náklady na vývoz kalu

2x ročně odvoz

Možnosti povolení do povrchových vod

ohlášení i vodoprávní řízení

Možnosti povolení do podzemních vod

ohlášení i vodoprávní řízení

Rozměry (v x půdorysné rozměry)

1600 x 1400 x 1400

Váha

150

Obetonování

Ne (u varianty 8mm)

Záruka

2 roky na technologii

Kde koupit čističku

Envi-Pur

Čistírna Bio Cleaner se nabízí také v dražší variantě nesoucí označení Optima. Za ní si sice pár tisíc připlatíte (cena se pohybuje kolem 40 990,- bez DPH), na druhou stranu získáte zároveň řídící jednotku s 10 režimy chodu.

Ekoplast BIOFLOW 6A

Domovní čistírna od Ekoplastu je skvělou volbou, pokud hodláte přečištěné vody likvidovat vsakem na vašem pozemku. Za relativně nízkou cenu totiž získáte čističku s certifikátem CE, která umožňuje využít ohlášení pro povolení vypouštění odpadních vod do vsaku. Navíc vám čistička nějakou tu sumu ušetří díky úspornému dmychadlu a celkově nenáročnému provozu.

BIOFLOW 6A

BIOFLOW 6A

Cena (bez DPH)

33 000,-

Počet osob (EO)

2-6

Příkon

30W

Roční náklady na vývoz kalu

2x ročně odvoz

Možnosti povolení do povrchových vod

ohlášení i vodoprávní řízení

Možnosti povolení do podzemních vod

ohlášení i vodoprávní řízení

Rozměry (v x půdorysné rozměry)

1800 x 1400 x 1400

Váha

100

Obetonování

NE

Záruka

2 roky

Kde koupit čističku

Ekoplast

Finální cena domovní čistírny odpadních vod

Jak může vypadat konečná suma za domovní ČOV? Právě to jsme se vám pokusili shrnout do přehledné tabulky. K vyčíslení jednotlivých výdajových položek jsme zvolili čističku BIOFLOW 6A od společnosti Ekoplast. 

Její cena bez DPH je 33 000,-. Za tuto cenu získáte čističku s CE certifikací, předpokládejme tedy, že chcete přečištěné vody likvidovat vsakem – ve vašem rozpočtu se tak objeví také položka “hydrogeologický posudek”. Součástí čističky je také:

  • nízkoenergetické dmychadlo

  • šachta pro dmychadlo

  • pochozí uzamykatelný poklop

  • časový spínač

  • startovací sada mikroorganismů

  • zprovoznění a zaškolení obsluhy

Za co si připlatíte?

  • Za umístění šachty na dmychadlo mimo čistírnu

  • Za dávkovací zařízení pro srážení fosforu, což je nutná součást čistírny v případě vypouštění vyčištěné vody do vsaku

  • Za dopravu čistírny. Platí se 10,-/km  a počítejte s tím, že proplatit je nutné i zpáteční cestu.

  • Za dopravu technika, který vám čistírnu zprovozní. Stejně jako v případě dopravy čistírny se platí 10,-/km, a to včetně zpáteční cesty.

Položka

Cena

Cena ČOV Ekoplast BIOFLOW 6A včetně 15% DPH

37 950,-

Hydrogeologický posudek

4–17 000,-

Povolení vodoprávním řízením

300,-

Projekt ČOV od Zakry

11 990,-

Doprava tam a zpět

10,-/km

Výkopové práce (pronájem bagru)

5–10 000,-

Betonová deska (4m2), včetně dovozu materiálu

7 800,-

Instalace svépomocí

0,-

Zprovoznění ČOV technikem

platí se pouze cesta technika (10,-/km)

Řídící jednotka

2 700,-

Umístění šachty na dmychadlo mimo čistírnu

2 000,-

Dávkovací zařízení pro srážení fosforu

5 000,-

Pomohlo vám naše srovnání cen domovních čističek odpadních vod? Začínáte tušit, jakou částku zaplatíte za vámi vybranou čistírnu? Pokud stále tápete a potřebujete poradit, obraťte se na nás. Nabízíme vám konzultaci zcela zdarma, během které se seznámíme s vaší situací a navrhneme vám ideální řešení.

Potřebuji poraditMinulý měsíc jsme ve vašem okrese v okrese připravili .

- 1000

Sleva 1 000 Kč na naše služby

Vyžádejte si konzultaci a získejte slevu 1 000 Kč.

Chci konzultaci zdarma