Srovnání domácích ČOV: ASIO, ENVI-PUR, a Aquatec

kraus@zakra.cz Michal Kraus
23. 08. 2019
zakra-rozcestnik-technologie-pro-rodinne-domy.png

Koupě domácí čistírny odpadních vod (ČOV) není úplně levnou záležitostí. Jde o náklad ve výši desítek tisíc, od kterého navíc většina z nás očekává, že se nebude opakovat v horizontu nejbližších pár let. U nás se často setkáváme s tím, že si naši klienti neví rady s výběrem, protože výrobci mají podobné produkty, často i za podobné ceny. Dnes vám proto přinášíme velké srovnání domácích ČOV od předních výrobců.

Obsah článku

Tento článek je již trochu staršího rázu, pokud hledáte informace a zkušenosti s nejoblíbenějšími čističkami na trhu, doporučujeme pokračovat zde.

Top 5 domácích čističek odpadních vod (ČOV) na rok 2024
Související článek Top 5 domácích čističek odpadních vod (ČOV) na rok 2024

Historie společností ASIO, ENVI-PUR a Aquatec

Máme za to, že historii společnosti lze spojovat i s kvalitou. Pokud je někdo na trhu 10 a více let, má jistě zkušenosti jednak s tím, co klienti potřebují, ale také se servisem, inovacemi a jak celou firmu provést například hospodářskou krizí. To je výhoda, kterou možná neoceníte ihned při nákupu, ale třeba po pár letech, kdy přijde na řadu servis.

Srovnání domácích ČOV: ASIO, ENVI-PUR, a AquatecASIO aneb brněnská jednička

Společnost ASIO rozhodně patří mezi největší výrobce na trhu.

V oblasti čištění odpadních vod se pohybuje od roku 1993 a je tak stejně stará jako novodobé dějiny České republiky. V současné době se věnuje nejen domovním čistírnám pro rodinné domy, ale i produktům pro obce a města, průmyslové objekty a čištění vzduchu.

V roce 2018 dosáhli kolegové v ASIO obratu téměř čtvrt miliardy korun a k dnešnímu dni najdete jejich zastoupení v 32 zemích světa. Obecně je můžeme pochválit za osvětu a marketing, kterou přinášejí do světa domácích ČOV. Pokud jste v problematice domovních čistíren úplnými nováčky, můžeme vřele doporučit jejich Youtube kanál, na kterém poskytují dostatečnou podporu jak projektantům, tak i samotným klientům. Zvláště pokud vás zajímá, jak jejich ČOV funguje či jak ekologicky nakládat s dešťovou vodou, tak určitě stojí za zhlédnutí.

srovnání domácích ČOV ASIOEnvi-Pur aneb král z jihu

Envi-Pur je mladším konkurentem ASIO. Společnost byla založena k 1.9.1997, kdy se majitelé pustili do trhu s čištěním odpadních vod. Dnes je společnost jedním z top hráčů na trhu a řadí se mezi největší hráče nejen u nás. Obchodní zastoupení společnosti Envi-Pur naleznete ve více než 20 zemích světa.

Envi-Pur podobně jako ASIO umí nabídnout produkty, které obslouží celý trh v oblasti odpadních vod od malých investorů, tedy majitelů rodinných domů, až po města a segment průmyslu.

srovnání domácích ČOV Envi-PurAquatec přináší do teritoria ČOV spolehlivost

Společnost Aquatec je mezi dnes představenými konkurenty nejmladší, avšak v žádném případě nejde

o začínající společnost. Vznik Aquatecu se datuje k roku 2003. O tom, že nejde o hráče stojícího v pozadí, svědčí i narůstající poptávka po jejich výrobcích u nás v projekční kanceláři. Narozdíl od svých konkurentů se soustředí výhradně na čistírny odpadních vod pro domácnosti, firmy, penziony od 1 do 250 EO. Na trhu je společnost vyhlášena dobrým poměrem ceny a výkonu.

Aquatec: Domácí čističky odpadních vod vod pro každého
Související článek Aquatec: Domácí čističky odpadních vod vod pro každého

srovnání domácích ČOV AquatecSrovnání domácích ČOV značky ASIO, Envi-Pur, Aquatec

Předně připomínáme, že tento článek je zaměřený na majitele rodinných domů, kteří řeší nakládání s odpadem a nemohou situaci vyřešit kanalizační přípojkou. Ideálním řešením je tedy domovní ČOV pro 4-6 osob.

Všechny společnosti se pak samozřejmě věnují i jiným segmentům, ať již jde o města či obce, případně průmyslovou výrobu apod. Domácí ČOV jsou tak pouze zlomek z jejich portfolia. My jsme pro naše srovnání domácích ČOV vybrali produkty, které nabízejí v této kategorii a jsou tedy relevantní pro naše čtenáře.

Každá společnost navíc nabízí více variant pro domácnosti. My jsme se snažili do srovnání domácích ČOV vybrat ty nejčastější favority našich klientů a přiblížit je dosud nerozhodnutým čtenářům.

Chci konzultaci zdarmaMinulý měsíc jsme ve vašem okrese v okrese připravili .

ASIO – domácí ČOV pro 4 až 6 osob

ASIO tomto segmentu nabízí hned dva výrobky. Na výběr máte jednak čistírnu VARIOcomp K (případně ještě Variocomp-K Ultra) , tak i dražší PZV Ideal, kterou ocení zájemci o povolení do vsaku ohlášením.

VARIOcomp K

Jde o nejlevnější čistírnu z nabídky ASIO a pravděpodobně nejčastější volbu našich klientů. Variocomp v pohodě obslouží 3-7 osob, tedy většinu českých rodin. V případě, že je vás doma více, pak můžete sáhnout po VARIOcomp-8K.

ASIO tímto výrobkem míří na klienty, kteří shánějí spolehlivou čistírnu a nechtějí do ní přehnaně investovat. Variocomp-5K se může chlubit spolehlivostí a nízkou spotřebou energie.

ČOV VARIOcomp K je samonosnou čistírnou, to zaručuje jednoduchost osazení čističky. Uvnitř čistírny dochází typicky k aerobnímu biologickému procesu čištění, to znamená, že odpadní vody se čiští pomocí bakterií a proces čištění je podporován provzdušňováním.

Kvalitou přečištěných vod splňuje Variocomp všechny normy pro vodoprávní řízení, jak pro zásak do vod povrchových, tak i podzemních. Nelze ji pouze využít pro ohlášení v případě, že se chystáte vypouštět do vod podzemních, pro takové případy nabízí ASIO výrobek Monocomp.

Recenze domácí čističky: Asio Variocomp 5k
Související článek Recenze domácí čističky: Asio Variocomp 5k

srovnání domácích ČOVRozměry a další parametr

Hodnoty

Počet EO

Q(m³/den)

BSK5(kg/den)

Max. rozměr a x b

Výška

Hmotnost(kg)

Příkon (W)

VARIOcomp K

3 - 7

0,75

0,30

1250x1250

2020

160

40

Envi-Pur – domácí ČOV pro 4 až 6 osob

Do našeho srovnání jsme od společnosti Envi-Pur vybrali výrobek Bio Cleaner BC 6. Je potřeba říci, že menším rodinám by měl stačit Bio Cleaner BC 4, tedy výrobek dostačující pro max. 4 člennou rodinu. Vzhledem k tomu, že však hledáme variantu pro 4-6 osob, je potřeba sáhnout po dražší variantě.

Bio Cleaner BC 6

Domácí čistírna odpadních vod Bio Cleaner BC 6 je jednou ze čtyř variant Bio Cleaner. Tento typ je v nejvyšší variantě schopen obsloužit až 12 EO. Funguje na principu jako VARIOcomp K, jde tedy o biologický způsob čištění odpadních vod. Pochválit lze také za samonosnost, což oceníte zejména v případech, kdy budete ČOV budovat svépomocí.

Bio Cleaner se pak nabízí ve čtyřech variantách – Basic, Optima, Comfort a Exclusive. O jejich výhodách a ideální srovnatelné variantě se dočtete později.

srovnání domácích ČOVRozměry a další parametry

Hodnoty

Počet EO

Q(m³/den)

BSK5(kg/den)

Max. rozměr a x b

Výška

Hmotnost(kg)

Příkon (W)

BioCleaner BC 6

5 - 8

0,90

0,36

1600x1600

1600

165

50

Aquatec – domácí ČOV pro 4 až 6 osob

V segmentu pro 4-6 osob najdete v nabídce společnosti Aquatec domácí ČOV AT6. Jde o velmi oblíbenou variantu našich klientů, z našich zkušeností jde o jednu z nejoblíbenějších ČOV, kterou využíváme v našich projektech.

Aquatec AT6

Podobně jako předchůdci (VARIOcomp K a BioCleaner) i v čistírně AT6 dochází k biologickým anaerobním procesům, které zajišťují vysokou kvalitu přečištění. Samozřejmě stejně jako v předchozích případech jde o čistírnu samonosnou. Jak vidíte, je trh extrémně srovnaný, co do nabídky a rozhodovat, tak budou skutečně nuance.

srovnání domácích ČOVRozměry a další parametry

Hodnoty

Počet EO

Q(m³/den)

BSK5(kg/den)

Max. rozměr a x b

Výška

Hmotnost(kg)

Příkon (W)

AT6

1-5

0,63

0,24

1400x1400

1800

90

60

To nejlepší z řady AT, pořiďte si prémiovou domovní čistírnu AT6 Plus
Související článek To nejlepší z řady AT, pořiďte si prémiovou domovní čistírnu AT6 Plus

Srovnání domácích ČOV značek ASIO, Envi-Pur, Aquatec z hlediska rozměrů a dalších parametrů:

Hodnoty

Počet EO

Q(m³/den)

BSK5(kg/den)

Max. rozměr a x b výška

Výška

Hmotnost(kg)

Příkon (W)

VARIOcomp K

3 - 7

0,75

0,30

1250x1250

2020

160

40

BioCleaner BC 6

5 - 8

0,90

0,36

1600x1600

1600

165

50

AT6

1-5

0,63

0,24

1400x1400

1800

90

60

Chci konzultaci zdarmaMinulý měsíc jsme ve vašem okrese v okrese připravili .

Srovnání domácích ČOV z hlediska pořizovací ceny

Cena za ASIO Variocomp 5

ASIO Variocomp 5 si pořídíte za 39 900,- bez DPH. Na českém trhu se zdá být tato cena pro domovní ČOV mantrou a v této cenové úrovni naleznete silnou konkurenci. V základní ceně Varicomp 5K naleznete:

  • veškeré provozní komponenty včetně dmychadla

  • pochůzný poklop a standardní nástavec 500 mm pro samonosné provedení

  • záruční servis

Naopak nepočítejte s dodávkou následujících komponent a služeb:

  • stavební práce

  • propojení dmychadla s ČOV (vzduchové vedení PP trubka 1/2" 1 m cca 9,- Kč)

  • dopravu ČOV účtujeme oba směry za 18,- Kč/km bez DPH

  • externí plastová skříň pro dmychadlo s ventilačním komínkem

  • zamykatelné provedení poklopu k ČOV AS-VARIOcomp K (příplatek 800 Kč)

Cena za Envi-Pur BioCleaner BC 6

U společnosti Envi-Pur se dopočítat ceny není úplně jednoduché, protože nabízí hned několik variant provedení daného typu čistírny, a to Basic, Optima, Comfort a Exclusive. Protože jsme výše psali o tom, že i BioCleaner BC 6 je samonosnou čistírnou, stejně jako ostatní konkurenti, pak musíme vybrat verzi Optima, která samonosnost nabízí.

Při koupi verze BioCleaner BC 6 Optima se dostáváme na pořizovací náklady 47 000,- bez DPH. Za tuto cenu dostanete:

  • plastová nádrž ČOV + technologická vestavba

  • membránové dmychadlo

  • ovládací jednotka

  • zaškolení obsluhy

K základní výbavě pak máte možnost přikoupit následující sortiment:

  • Zařízení na srážení fosforu P-LESS (nutné přikoupit pro vsak do podzemních vod)

  • Možnost připojení GSM

  • Nástavec pláště (v = 80 cm) 5 950,-

  • Zastropení z laminátu - rovné s lemem 4 450,-

  • Zastropení z laminátu - vypouklé 3 250,-

  • Zastropení z laminátu - imitace kamene 3 930,-

Cena za Aquatec AT6

Domácí čistírnu Aquatec AT6 si pořídíte za 39 900,- bez DPH (u společnosti AB Plast). Podobně jako v nabídce Envi-Pur naleznete u Aquatecu AT6 v prémiové variantě, tzv. AT6 PLUS. Základní varianta nabízí v základní ceně:

  • ČOV

  • Uzamykatelné víko

  • Membránové dmychadlo

  • 5m vzduchovou hadici a startovací dávku enzymů a bakterií

K tomu Vám Aquatec nabízí možnost přikoupit si následující sortiment a služby:

  • Nástavec na ČOV

  • Samostatnou šachtu na dmychadlo

  • Mikroprocesorovou řídící jednotku

  • Uzamykatelné pochozí víko

  • Instalaci ČOV

  • Uvedení ČOV do provozu se zaškolením (cena zahrnuje dopravu)

Srovnání domácích ČOV z hlediska provozních nákladů

Pořizovací náklady jsou extrémně důležité, ale doporučujeme koukat se i do budoucna. Připravili jsme pro vás ještě srovnání nákladů, které vynaložíte na provoz domácí čistírny v řádu 10 a 20 let.

Do nákladů počítáme pouze objektivně vynaložené položky, nezávislé na tom, jak ČOV vybudujete (svépomocí vs. na klíč), ani jak daleko se musela dovážet, tedy cenu dopravy. Náklady počítáme od momentu zapojení do 10 a 20 let stáří, a to odhadem.

Počítáme s tím, že investici v řádu desetitisíců nedělají naší klienti na pár let, ale na delší dobu. Samozřejmě pokud řešíte situaci na 5 let, protože víte, že za čas vybuduje obec kanalizaci, nemá pro vás parametr 20 let význam.

Čistírna

VARIOcomp 5

BioCleaner BC 6 Optima

AT6

STMH5

Cena samotné ČOV (bez DPH)

35 900,-

47 000,-

33 900,-

86 087,-

Cena nezbytného příslušenství

-

Poklop a komínek - 9 200,-

-

-

Náklady na vývoz kalu 1 rok

2 000

2 000

2 000

200

Náklady na elektřinu 1 rok

1 000

1 200

1 000

600

Finální náklad po 1 roce

40 389

64 668

39 685

98 550

Finální náklad po 10 letech

67 389

93 468

66 685

105 750

Finální náklad po 20 letech

103 439

130 070

101 019

115 000

Nezapomeňte, že finální cenu může výrazně ovlivnit cena dopravy, případného servisu a příslušenství. Uvedené pořadí tak neplatí absolutně a může ho velmi ovlivnit zastoupení výrobce v regionu. To doporučujeme vždy prostudovat. Dále také regulování čištění, vytíženost a mnoho dalšího.

Jak fungují tyto domácí čistírny

Jak funguje čistička odpadních vod (ČOV)?
Související článek Jak funguje čistička odpadních vod (ČOV)?

Jak čistí VARIOcomp K

Čistírna Variocomp 5k je tradiční biologická ČOV, využívající aerobních procesů. Typicky zde dochází k třífázovému čištění, kdy se nejprve splaškové vody dostávají do nátokové části, kde se odstrastraní pevné části, které se dále aerobně rozkládají. Mechanicky přečištěné vody pak natékají do tzv. aktivační části, kde již přichází na řadu biologický proces čištění, zde se splašky provzdušňují dmychadlem. Poslední fázi je pak nátok do dosazovací nádrže, kde mamutka zajišťuje odtok přečištěných vod.

Jak čistí BioCleaner BC 6

Přesný proces čištění u čistírny BioCleaner BC 6 se nám bohužel na stránkách Envi-Pur nepodařilo dohledat. Lze očekávat s ohledem na konstrukci, že čistírna pracuje na podobném principu jako konkurenti, tzn. nejdříve dojde k mechanickému čištění, kdy se odstraňují pevné částice. Ve druhém kroku pak dochází k biologickému čištění za pomoci provzdušňování a nakonec přečištěné vody odtékají do nádrže.

Za jednu z výhod společnosti Envi-Pur lze považovat parametrizovatelnost, tzn. že BioCleaner si můžete sestavit k obrazu svému z nezávislých komponent. V případě čištění pak jistě oceníte možnost využít UV dezinfekce.

Biologická čistička odpadních vod: vše, co potřebujete vědět
Související článek Biologická čistička odpadních vod: vše, co potřebujete vědět

Jak čistí AT6

Čistící proces začíná velmi podobně jako u konkurentů. V první fázi čištění dochází k mechanickému předčištění, kde se oddělují tuhé a nerozložitelné části. Následuje tradičně aktivační část, kde již za přítomnosti kyslíku dochází k biologickému aerobnímu čištění. Kyslík dodává čistírně dmychadlo, které je umístěno mimo biologický reaktor.

Následuje třetí fáze, a to separace, pro tu využívá Aquatec vlastní technologie VLF, kde se odděluje přečištěná voda od aktivovaného kalu. Přečištěné vody, pak odtékají do akumulačního zařízení. Čistírny Aquatec se pyšní EURO certifikátem CE a je tak možné je využít pro ohlášení do vsaku, což lze považovat za hlavní výhodu Aquatec čistíren je poměr cena výkon.

Povolení ČOV u značek ASIO, Envi-Pur, Aquatec

Povolení domácích ČOV je téma, které trápí snad každého. Dnes je nejpopulárnější variantou ohlášení, primárně z důvodu, že nikdo nechce mít na zahradě 2x do roka úředníka, který by kontroloval stav přečištěné vody. Nutno podotknout, že ne vždy je ohlášení výhrou, minimálně proto, že Vás čeká více papírování a ještě si musíte pro stavbu ČOV obstarat stavební dozor a nevyhnete se ani následné kontrole, byť není 2x ročně, ale jednou za 2 roky.

Povolení domovní ČOV aneb Jak na úředníky
Související článek Povolení domovní ČOV aneb Jak na úředníky

Často se také setkáváme s tím, že zájemci o domovní ČOV chtějí primárně zasakovat přečištěné vody do vod podzemních, k čemuž jednak potřebují hydrogeologický posudek a za druhé domácí čistírnu s certifikátem CE. Vodoprávním řízením však lze do podzemních vod zasakovat vody i v případě čistíren bez certifikátu. Je také veřejným tajemstvím, že vodoprávní úřady nestíhají v některých oblastech provádět kontroly, avšak zákon v tomto ohledu hovoří jasně.

Jen pro připomenutí základních rozlišení jsme připravili článek, kde se dozvíte vše podstatné.

Povolení ČOV - Variocomp 5, BioCleaner BC 6, AT6 a STMH5

srovnání domácích ČOV

* ASIO pro ohlášení do podzemních vod nabízí výrobek AS - PZV za cenu 44 900,-.

** Envi-Pur splní normy pouze pokud si k ČOV objednáte zařízení pro srážení fosforu, to je v ceně až u varianty Exclusive

Zkušenosti s ČOV (ASIO, ENVI-PUR, Aquatec a)

Naše zkušenosti jsou pozitivní se všemi z dnes uvedených výrobků. Velmi často všechny tyto ČOV kreslíme do projektů. V lecčemž se však recenzované ČOV liší a mají své výhody i neduhy. Pojďme si je tedy přiblížit, ať víte, co vás po jejich koupi čeká.

Zkušenosti s Variocomp 5K

Pozitivní

Za pozitivní vlastnosti této nejlevnější čistírny od ASIO je určitě cena. Tato ČOV je vhodná pro všechny, kteří hledají hlavně funkčnost nebo kupují ČOV jako dočasné řešení, například víte, že obec do několika let vybuduje kanalizaci. Výhodou je také technologická vyspělost a velikost celé společnosti. Buďte si jisti, že i za tuto cenu dostanete výrobek na špičkové úrovni s kvalitním servisem, pokud bude potřeba. Důležitou vlastností je také bezproblémová možnost dokupování příslušenství.

Negativní

Kritické nevýhody ani jedna z dnes představených ČOV nemá, ale přeci jen může být pár věcí, které zamrzí. U VARIOcompu K jde především o nemožnost řešit její povolení ohlášením v případě, že chcete zasakovat přečištěné vody do podzemních vod. Nejde o neřešitelný problém, protože vždy se nabízí vodoprávní řízení nebo koupě PZV Ideal, která mimochodem v našem předchozím srovnání vyšla výborně.

Za nevýhodu lze považovat i to, že v základní ceně není řídící jednotka. Dmychadlo Variocomp 5K, respektive dmychadlo jede non-stop. To není něco, co by Vás mělo příliš trápit, jen počítejte s vyšší spotřebou elektřiny, avšak nijak závratnou. Roční náklad na elektřinu by neměl překročit 2 000,-.

Alternativy od ASIO

Je fér napsat i o alternativách, které ASIO nabízí svým klientům, přeci jen jde o velkého výrobce, který umí obsloužit všechny zájemce o domovní ČOV. I vyšší stupeň domácí čistírny PZV Ideal, ta je sice o něco dražší na pořízení, ale po 10 letech provozu je na stejných nákladech jako nejlevnější ČOV.

Zkušenosti s BioCleaner BC 6

Pozitivní

Druhá nejdražší alternativa, kterou si z vybraných ČOV můžete pořídit, má rozhodně, co nabídnout. V základní ceně je sice dražší než Variocomp 5K a AT6, ale oproti nabídce od ASIO nabízí řídící jednotku s 10 režimy, od vyšších stupňů, pak dokonce získáte v ceně programovatelné programy. Navíc zde najdete možnost získat UV dezinfekci, která zvyšuje účinnost čištění. Za výhodu Envi-Pur, podobně jako u ASIO, lze považovat širokou obchodní síť, která Vám zaručuje kvalitní servis v případě poruchy a možnost bezproblémově dokoupit záruční servis.

Negativní

Envi-Pur nechce konkurovat na trhu cenou, i proto jsou jeho základní výrobky dražší, než ostatní výrobci. Pro někoho, kdo však hledá dočasnou alternativu v podobě ČOV, pak jistě nemusí být Envi-Pur první volnou. Vadí nám, že v základní ceně není poklop a vstupní komínek, to zvedne Vaši investici o dalších pár tisíc.

Trochu nám vadí, že aby klienti mohli využít povolení ČOV ohlášení do vsaku, je zapotřebí přiobjednat zařízení pro srážení fosforu za 4 343,- bez DPH. To už by při celkové ceně ČOV mohlo být v základu.

Zkušenosti s AT 6

Pozitivní

AT6 od Aquatecu má jednu nespornou výhodou a tou je poměr cena vs. výkon. Za relativně malou investici dostanete komplexní čistírnu odpadních vod s certifikátem CE a můžete tak vesele povolit ČOV do vsaku ohlášením.

Výhodou Aquatecu je také možnost řízení výkonu čištění díky řídící jednotce AQC Basic, která umožňuje parametrizovat výkon i např. pro 1 EO.

Recenze Aquatec AT6: Domovní ČOV pro každého
Související článek Recenze Aquatec AT6: Domovní ČOV pro každého

Negativní

Může být považováno větší víko, kvůli ploše na pozemku, ČOV je ale dobře přístupná.

Závěr srovnání domácích ČOV

Je jasné, že trh s domácími ČOV je extrémně vyrovnaný. Výrobci jsou si vědomi, že je potřeba se odlišit cenou nebo vychytávkou. Výrobky ASIO a Aquatec nabízejí skvělou cenu, perfektní servis a výrobky pro každou příležitost. Envi-Pur nabízí parametrizovatelnost a možnost si pořídit ČOV na míru, přičemž si drží vysoký standard servisu a nakonec

Každá ČOV má svého kupce a svého klienta. Pokud ani po tomto srovnání domácích ČOV nemáte svého favorita nebo si chcete být jisti, že výběr pro vaši situaci je správný, neváhejte se nás obrátit o radu. Rádi společně s vámi najdeme ideální řešení.

Chci konzultaci zdarmaMinulý měsíc jsme ve vašem okrese v okrese připravili .

- 1000

Sleva 1 000 Kč na naše služby

Vyžádejte si konzultaci a získejte slevu 1 000 Kč.

Chci konzultaci zdarma