Tříkomorový septik na klíč: Vyplatí se?

kraus@zakra.cz Michal Kraus
19. 11. 2021
tříkomorový septik na klíč

Stále více firem nabízí tříkomorový septik na klíč – službu, která vám ušetří celou řadu starostí a plno času. Vy si pouze vyberete typ septiku a filtru, o vše ostatní se postará zprostředkovatel. Na druhou stranu si za nadstandardní službu připlatíte. Otázkou tedy je, komu se tříkomorový septik na klíč vyplatí?

Obsah článku

Co je tříkomorový septik

Tříkomorový septik je plastová nádoba, ve které probíhá částečné čištění odpadních vod. Funguje na principu průtočnosti, takže voda protéká skrze tři komory a postupně se zbavuje nečistot. Septik s filtrem se nejlépe hodí k rekreačním zařízením, jako jsou chaty a chalupy. Na rozdíl od domácí čistírny odpadních vod si poradí s nepravidelným provozem a navíc funguje bez spotřeby elektrické energie.

co je tříkomorový septik

Tříkomorový septik s filtrem od A do Z
Související článek Tříkomorový septik s filtrem od A do Z

Co je zahrnuto ve službě na klíč

Tříkomorový septik můžete realizovat dvojím způsobem – buď svépomocí, nebo takzvaně na klíč. První možnost volí většina majitelů rodinných domů, ačkoliv je pro ně časově a administrativně náročnější. Na druhou stranu mají celý proces stavby septiku pod kontrolou a ve výsledku mohou ušetřit až polovinu nákladů.

Pro ty, kteří chtějí šetřit především svůj čas, je tu služba tříkomorový septik na klíč. Vy si v takovém případě pouze vyberete čisticí zařízení, o vše ostatní se postará zprostředkovatel. Ten za vás vyřídí nejen veškerou administrativu (projekt a povolení septiku), ale i stavbu, zapojení a kolaudaci.

Tříkomorový septik na klíč je služba, která zahrnuje vše od projektové dokumentace a hydrogeologického posudku, až po stavbu septiku a jeho kolaudaci.

Výhody služby na klíč

Hlavní výhodou služby na klíč jsou ušetřené starosti a čas. Nemusíte trávit dlouhé hodiny na úřadech a shánět všemožná povolení, stanoviska a vyjádření úředních orgánů. To vše má na svých bedrech zprostředkovatel služby.

Určitou výhodu lze spatřovat i v tom, že kompletní realizaci tříkomorového septiku má na starosti jedna jediná firma. Komunikovat tak budete pouze s jednou osobou, na kterou se můžete obrátit i v případě jakékoliv závady nebo reklamace.

Nevýhody služby na klíč

Od služby na klíč vás může na první pohled odradit vyšší cena. Při realizaci svépomocí můžete o ceně dílčích úkonů (projekt, výkopové práce, instalace) jednat s různými dodavateli a zvolit si tu nejvýhodnější nabídku. V případě služby na klíč je cena pevně daná a smlouvat nelze.

Nevýhodou může být také omezený výběr dodavatelů této služby. Ne každý výrobce, potažmo prodejce, vám dokáže nabídnout kompletní realizaci tříkomorového septiku na klíč. Konkurence v tomto oboru proto není nijak vysoká, což opět přispívá k vyšším cenám, které si dodavatelé stanovují.

Realizace na klíč se může zkomplikovat také v případě, že chcete přečištěnou vodu akumulovat v retenční nádrži, na jejíž pořízení byste rádi využili dotaci – takzvanou Dešťovku. Narazit totiž můžete na to, že služba na klíč tuto položku vůbec nezahrnuje a vám pak stejně nezbyde nic jiného, než sami poptat dalšího zprostředkovatele, který vám dotaci zařídí.

Kdy se do tříkomorového septiku na klíč nevyplatí investovat

Z vlastní zkušenosti víme, že celá řada klientů pořizuje tříkomorový septik pouze na přechodnou dobu a v budoucnu plánují svůj dům napojit na kanalizaci. V takovém případě se jistě nevyplatí investovat vysokou sumu do služby na klíč, ale raději si septik vybudovat svépomocí.

Srovnání cen: Tříkomorový septik svépomocí vs. na klíč

Porovnat cenu obou způsobů realizace septiku není nic jednoduchého. Do hry totiž vstupuje velké množství proměnných, které cenu ovlivňují. Přesto jsme se pokusili dát dohromady alespoň orientační ceníky, které vám mohou pomoci při vašem rozhodování.

kolik stojí tříkomorový septik na klíč

Cena tříkomorového septiku svépomocí

Vybudovat na pozemku tříkomorový septik rozhodně není nic složitého, proto není divu, že většina našich klientů se rozhodne ušetřit peníze a vše si zařídí svépomocí. To znamená, že si od projektanta nechají vypracovat projekt, se kterým sami oběhají úřady, od výrobce si nechají zaslat septik a nakonec si seženou stavební firmu. Pokud si montáž a instalaci septiku obstarají sami, dokážou snížit celkové náklady až o polovinu oproti řešení na klíč.

Na kolik vás může vyjít realizace tříkomorového septiku svépomocí? Pro vaši představu jsme vytvořili orientační ceník, který ale výrazně ovlivňuje typ zvoleného čistícího zařízení a vzdálenost pozemku, na který je septik dopravován.

Položka

Cena s DPH

Konzultace

0,00 Kč

Projekt septiku

11 990,-

Hydrogeologický posudek

12 000,00 Kč

Povolení

2 000,00 Kč

Septik SK1-EK

16 990,00 Kč

Biologický filtr EK

17 900,00 Kč

Propojovací armatury

8 800,00 Kč

Zemní práce a dovoz stroje

12 000,00 Kč

Odvoz přebytečné zeminy

0,00 Kč

Práce instalatérské, zednické a elektro

0,00 Kč

Betonová směs včetně dovozu

6 000,00 Kč

Odvoz fekálií a vyčištění současné jímky

2 000,00 Kč

Suma

89 680 Kč

Potřebuji projekt septikuMinulý měsíc jsme ve vašem okrese v okrese připravili .

Kolik stojí tříkomorový septik na klíč

Služba na klíč většinou zahrnuje následující položky:

  • Tříkomorový septik s filtrem

  • Hydrogeologický posudek (pokud je potřeba)

  • Projekt septiku

  • Povolení septiku

  • Doprava septiku na pozemek

  • Stavba septiku (výkopové práce, instalace, stavební práce, zapojení)

  • Kolaudace septiku

A kolik tedy za tříkomorový septik na klíč zaplatíte? Konkrétní cenu na internetových stránkách dodavatelů většinou nenajdete, a to z jednoho prostého důvodu – ovlivňuje ji totiž příliš velké množství proměnných. Největší vliv na konečnou sumu má typ tříkomorového septiku a jeho doprava na váš pozemek.

Položka

Cena s DPH - svépomocí

Cena s DPH - na klíč

Konzultace

0,00 Kč

0,00 Kč

Projekt septiku

11 990,-

11 990,00 Kč

Hydrogeologický posudek

12 000,00 Kč

12 000,00 Kč

Povolení

2 000,00 Kč

2 000,00 Kč

Septik SK1-EK

16 990,00 Kč

16 990,00 Kč

Biologický filtr EK

17 900,00 Kč

17 900,00 Kč

Propojovací armatury

8 800,00 Kč

8 800,00 Kč

Zemní práce a dovoz stroje

12 000,00 Kč

39 800,00 Kč

Odvoz přebytečné zeminy

0,00 Kč

12 000,00 Kč

Práce instalatérské, zednické a elektro

0,00 Kč

57 600,00 Kč

Betonová směs včetně dovozu

6 000,00 Kč

7 800,00 Kč

Odvoz fekálií a vyčištění současné jímky

2 000,00 Kč

5 500,00 Kč

Suma

89 680 Kč

192 380,00 Kč

Stále váháte? Využijte služeb inženýringu

Pokud stále váháte, máte ještě třetí možnost – našim klientům nabízíme služby takzvaného inženýringu. To znamená, že vám vypracujeme projektovou dokumentaci k septiku a zároveň obstaráme všechna potřebná povolení ke stavbě. O tu už se následně postaráte sami, buď svépomocí, nebo objednáním stavební firmy.

Chci služby inženýringuMinulý měsíc jsme ve vašem okrese v okrese připravili .

Vyplatí se tedy tříkomorový septik na klíč?

Jak to tedy je? Vyplatí se investovat do služby na klíč, nebo je výhodnější obstarat si septik svépomocí? Finální rozhodnutí záleží především na tom, čeho si považujete víc – chcete ušetřit čas a starosti (pak volte tříkomorový septik na klíč), nebo peníze (pak je jasnou volbou realizace septiku svépomocí)?

Pokud si přesto nejste jistí, využijte konzultaci zdarma. Společně najdeme nejlepší řešení vaší situace. 

Chci konzultaci zdarmaMinulý měsíc jsme ve vašem okrese v okrese připravili .

- 1000

Sleva 1 000 Kč na naše služby

Vyžádejte si konzultaci a získejte slevu 1 000 Kč.

Chci konzultaci zdarma