Úspora vody na WC: Vše, co jste chtěli vědět a báli se zeptat

kraus@zakra.cz Michal Kraus
13. 08. 2022
Jak šetřit vodu na WC

Při uvažování nad spotřebou vody v domácnosti patří WC mezi podstatné položky. Úspora vody na WC má smysl a důvodů je hned několik. Na splachování toalety padne v domácnostech zdaleka největší část spotřebované vody. Mnoho domácností navíc splachuje pitnou vodou. Nehospodárné používání toalet vám tak může doslova spláchnout peníze do záchodu. V dnešním článku poradíme, jak tomu zabránit.

Obsah článku

Spotřeba vody na WC v číslech

Pokud se podíváme na průměrnou spotřebu vody v domácnosti, všimneme si, že WC se umisťuje na nelichotivém prvním místě. Průměrně každý z nás denně spláchne okolo 52 litrů vody. To je více než 43 % naší celkové denní spotřeby vody.

Zařízení

Průměrná denní spotřeba v litrech

Průměrná denní spotřeba v procentech

Cena za vodu na osobu za den

WC

52 l

43,33 %

4,74 Kč

Osobní hygiena

30 l

25,00 %

2,7 Kč

Praní a úklid

13 l

10,83 %

1,18 Kč

Příprava jídla a mytí nádobí

8 l

6,67 %

0,73 Kč

Pití

4 l

3,33 %

0,36 Kč

Mytí rukou

4 l

3,33 %

0,36 Kč

Zalévání a ostatní

9 l

7,50 %

0,82 Kč

CELKEM

120 l

100 %

10,89 Kč

Při průměrné tříčlenné české domácnosti se pak dostáváme na trojnásobné hodnoty. To znamená, že jedna malá rodina denně spláchne (doslova) přibližně 156 litrů vody. Pro srovnání, na osobní hygienu padne 90 litrů, na praní a úklid 36 litrů, příprava jídla a mytí nádobí průměrně spotřebuje 24 litrů vody.

A je tu ještě jedno hledisko – podle World Toilet Organization použije průměrný člověk toaletu asi dva a půl tisíckrát za rok. Průměrně se přitom splachuje asi 6 litry vody. To znamená roční osobní spotřebu ve výši přibližně 15 tisíc litrů vody, a to jenom na splachování.

Víte, že existuje Mezinárodní den toalety? Slaví se 16. listopadu už od roku 2001.

Úspora vody na WC: Vše, co jste chtěli vědět a báli se zeptat

Jak na úsporu vody na WC

Vzhledem k množství spotřebované vody se nad úsporou vody na WC určitě vyplatí přemýšlet. Ročně totiž může pouhé splachování vyjít na tisíce korun. WC je tak nejenom žrout vody, ale také peněz. A to zcela pomíjíme environmentální aspekt problému – tedy že sladká voda je na naší planetě poměrně vzácný zdroj, který musíme šetřit. Vlivem klimatických změn jí totiž budeme mít zřejmě čím dál méně.

Existují tři způsoby, jak k úspoře vody na WC přistoupit:

  1. Splachovat dešťovou vodou

  2. Změnit své návyky

  3. Pořídit tzv. chytrou toaletu

  4. Instalovat spořiče vody na WC

Dešťová voda jako zdroj

podmínky dotace dešťovka

Úspora vody na WC lze nejjednodušeji udělat využitím dešťové vody jako zdroje. Voda se akumuluje v retenční nádrži a je následně využita i ve vnitřním oběhu. Pokud ještě retenční nádrž nemáte, neváhejte se nás poradit s žádostí o konzultaci, rádi vám pomůžeme zajistit dotaci. Kromě dotace na nádrž, lze získat i dotaci na využití dešťové vody pro splachování. Rádi vám pomůžeme dotaci získat a nejjednodušší úspora vody na WC  je na světě.

Chci dotaciMinulý měsíc jsme ve vašem okrese v okrese připravili .

Dilema dvojitého splachování

Změna návyků spočívá v méně častém splachování. Pokud se vám do tohoto řešení nechce, zamyslete se také nad tím, jak splachujete. Zejména pokud máte dvojité tlačítko splachování (tzn. můžete volit mezi větším či menším objemem vody), položte si upřímnou otázku, zda menší tlačítko skutečně využíváte. Některé výzkumy totiž ukazují, že navzdory svému potenciálu nemusí být toalety s dvojitým splachováním výrazně úspornější. Důvodem jsou právě návyky uživatelů, kteří často rutinně sahají po větším tlačítku, nebo se jednoduše přehmátnou.

Dvojité splachování provázejí kontroverze ještě z jednoho důvodu: bývá poruchovější. Častější sklony k protékání pak rychle spláchnou veškerou úsporu, již může tento typ toalety přinést. Výzkum ve Velké Británii například ukázal, že vinou poruch systému dvou splachování denně britskými záchody zbytečně proteče neuvěřitelných 400 milionů litrů vody.

Samozřejmě to neznamená, že je systém dvojitého splachování k ničemu nebo že byste se mu měli vyhýbat. Poučení je jiné: jakékoliv návyky jsou zbytečné, pokud vaše toaleta protéká. Je proto důležité záchod pravidelně kontrolovat. 

Doma můžete provést jednoduchý test, zda vaše toaleta neprotéká. Nakapejte do splachovací nádrže potravinářské barvivo a sledujte, jestli se po nějaké době neobjeví v záchodové míse. Pokud ano, toaleta protéká a je třeba ji opravit.

Spořit umí i chytré toalety

Úsporu vody velmi dobře zvládají také chytré toalety. Tento moderní výdobytek technologií nastavuje množství vody při splachování automaticky, a to podle aktuální potřeby. Není nutné volit mezi větším či menším tlačítkem, toaleta se sama rozhodne, kolik vody na splachování použije. Velmi často dokonce tento typ toalet splachuje zcela automaticky.

Velký boom zažívá též bezdotykové splachování, a to zejména vlivem covidu-19. Kromě toho, že je hygieničtější, je i tento typ splachování úspornější, neboť splachuje menšími objemy vody. Je proto ideální do prostor, kde se pohybuje větší množství lidí.

Spořiče vody na WC

Pokud se snažíte vodou šetřit, vaše toaleta neprotéká a chytrý záchod pořizovat nechcete, jsou pro vás spořiče vody na WC ideálním řešením. Nejsou nákladné, jejich instalace je jednoduchá, a přitom jsou velmi efektivní. Regulaci průtoku vody si obvykle určujete sami, docílit můžete až 70% snížení množství splachované vody. A to už není málo.

Spořič vody obvykle stačí zavěsit do splachovací nádržky. Jeho mechanismus je jednoduchý, skládá z jednoho či několika válečků a závěsných háčků. Čím více válečků použijete, tím větší bude úspora vody. Spořič vody funguje jako kyvné závaží. Díky tomu toaleta splachuje pouze po dobu, co držíte tlačítko splachování. Máte tak pod kontrolou množství použité vody i výsledek splachování. Spořič vody lze navíc instalovat do většiny typů toalet a je neviditelný, nijak tedy nenarušuje estetiku vaší koupelny.

Typy spořičů vody na WC

Všestranný spořič Watersavers

Spořič vody na WC

Na trhu existuje hned několik typů spořičů vody na WC. Asi nejvšestrannějším je spořič vody od české firmy Watersavers. Jejich produkt je vyrobený z nerezové oceli, takže nepodléhá korozi, jeho účinnost uzpůsobíte množstvím použitých válečků, a navíc jej lze použít prakticky v každém typu WC – i ve vestavěných splachovacích nádobách, kde jiné šetřiče vody nejde instalovat. Běžná úspora vody se v tomto případě pohybuje mezi 30 a 50 %, ale může být až 70 %.

Jednoduché řešení Ecosavers

Levnější variantou je použití závaží v plastovém obalu. Takový spořič nabízí například Ecosavers. Princip fungování je v podstatě identický se spořičem vody Watersavers. Nelze jej však použít do vestavěných toalet.

Praktický sáček Dry planet

Jinou variantou je sáček naplněný silikonovými krystaly. Sáček se zavěsí do splachovací nádoby, kde silikon absorbuje vodu a násobně zvětší svůj objem. Tím se sníží množství vody v nádržce, a vy tak ušetříte při každém spláchnutí přibližně 1,2 litru vody – tedy 10–30 % běžné spotřeby. Sáček je recyklovatelný, vyrábí se z biologicky rozložitelného materiálu a díky malým otvorům v něm neustále proudí voda, nehrozí proto vznik plísní.

Úspora vody na WC podomácku

Spořič vody na WC si můžete dokonce i vyrobit. Snadného snížení obejmu vody ve splachovací nádržce dosáhnete například vložením dvoulitrové lahve s vodou. Pozor, láhev by se v nádržce neměla pohybovat, jinak může poškodit splachovací mechanismus. Na dno lahve proto nasypte kamínky či písek, aby byla těžká, a v nádržce tím pádem pevně usazená.

Když dojde na úsporu vody, místnost, kam i král chodí sám, často uniká naší pozornosti. Není divu, kdo by zpochybňoval tak danou věc, jako je splachování? Přesto – nebo právě proto – doporučujeme se na nenápadného žrouta vody v podobě toalety zaměřit. Budete překvapení, že uspořit vodu na WC je velmi jednoduché a efektivní. Stačí investovat pár stokorun a ve čtyřčlenné domácnosti můžete ušetřit až tisíce korun za vodu ročně.

Tip: Přečtěte si, jak na splachování toalety dešťovou vodou nebo recyklovanou šedou vodou.

- 1000

Sleva 1 000 Kč na naše služby

Vyžádejte si konzultaci a získejte slevu 1 000 Kč.

Chci konzultaci zdarma