Úspora vody v domácnosti: 12 tipů, jak šetřit přírodu i svou peněženku

kraus@zakra.cz Michal Kraus
14. 07. 2021
šedá voda v domácnosti

Víte, že každý z nás spotřebuje zhruba 120 litrů vody denně? S průměrnou cenou 91,20 Kč za kubík vody tak čtyřčlenná domácnost ročně zaplatí téměř 16 000 korun, a to pouze za studenou vodu bez ohřevu. Také se vám právě protočily panenky? Zjistěte, jak na úsporu vody v domácnosti a začněte šetřit přírodu i svou peněženku ještě dnes.

Obsah článku

Kolik vody spotřebuje vaše domácnost?

Spotřeba vody v českých domácnostech se udává kolem 120 litrů na osobu za den a paradoxně patří k těm nižším v porovnání s celosvětovými záznamy. Některé státy denně protočí kohoutkem až 1 000 litrů pitné vody, zatímco lidé, kteří k vodě nemají zdaleka tak jednoduchý přístup, si často musejí vystačit s pouhými 5 litry na den.

úspora vody v domácnosti

Podle statistik Severočeské vodárny denně spotřebujeme vodu na následující činnosti:

Zařízení

Průměrná denní spotřeba v litrech

Průměrná denní spotřeba v procentech

Cena za vodu na osobu

WC

52

43,33 %

4,74 Kč

Osobní hygiena

30

25,00 %

2,7 Kč

Praní, úklid

13

10,83 %

1,18 Kč

Příprava jídla, mytí nádobí

8

6,67 %

0,73 Kč

Pití

4

3,33 %

0,36 Kč

Mytí rukou

4

3,33 %

0,36 Kč

Zalévání, ostatní

9

7,50 %

0,82 Kč

CELKEM

120

100,00 %

10,89 Kč

Úspora vody v domácnosti není žádná věda

Ze všeho nejdříve je třeba si uvědomit, při jakých činnostech dochází k plýtvání vody a podle toho se zařídit. Koneckonců úspora vody potěší nejen přírodu, ale i vaši peněženku. Jak začít šetřit vodou ještě dnes?

úspora vody v domácnosti

Utáhněte kapající kohoutek

Kvůli špatně těsnícímu kohoutku vám denně do odpadu uniká až 24 litrů vody, a to rozhodně není málo. Jednou za čas proto zkontrolujte, zda některý vodovodní kohoutek v kuchyni či koupelně neprotéká a nepotřebuje utáhnout. Nemusíte se bát – jeho případnou opravu zvládnete svépomocí.

Pořiďte si myčku nádobí

Věděli jste, že moderní myčky nádobí spotřebují na jeden mycí cyklus pouhých 10–15 litrů vody? Stejné množství proteče vodovodním kohoutkem za pouhou minutu. Uvažte proto, zda by se vám investice do nového spotřebiče nevyplatila.

Obecně lze říci, že vícečlenná domácnost může pořízením myčky nádobí pouze získat. Naopak jednotlivci trvá podstatně delší dobu myčku naplnit a ve výsledku je tak pro něj výhodnější umýt špinavé nádobí v ruce.

Nemyjte nádobí pod tekoucí vodou

V případě, že špinavé nádobí myjete v ruce, zacházejte s vodou šetrně. Napusťte si dřez vodou a nádobí umývejte v něm. Pokud máte tu možnost, napusťte jednu část dřezu vodou na mytí nádobí, druhou část používejte na oplachování. Pamatujte, že mytím nádobí pod tekoucí vodou spotřebujete trojnásobek vody oproti mytí v napuštěném dřezu.

TIP: Na kuchyňskou baterii namontujte spořič vody, který sníží její průtok až na pouhé 4 litry za minutu. Existují také varianty se sprchovým tvarem vody, který napomáhá lepšímu odstranění mastnoty a zbytků jídla z nádobí.

Neplýtvejte vodou při osobní hygieně

Na mytí rukou, sprchování a čištění zubů padne až třetina denní spotřeby vody. Úspora vody přitom není nemožná – hlavní zásadou je nenechat vodu zbytečně téct. Mějte na paměti, že jeden litr vody proteče kohoutkem za pouhých 5 sekund. Pokaždé, když si mydlíte ruce, šamponujete vlasy nebo čistíte zuby, nezapomeňte proto přívod vody vypnout.

TIP: Při čištění zubů nebo holení si vodu napusťte do kelímku, ušetříte ještě o něco více.

Omezte průtok vody baterií

Běžným vodovodním kohoutkem proteče za pouhou minutu 12–20 litrů vody. Změnit to jde instalací spořiče vody neboli úsporného perlátoru. Jedná se o šroubovací nástavec, který se jednoduše namontuje přímo na vodovodní baterii nebo sprchovou hlavici. Proud vody účinně redukuje, usměrňuje a provzdušňuje. Ve výsledku tak baterií proteče výrazně méně vody, aniž byste to při mytí rukou nebo nádobí jakkoliv pocítili.

úspora vody v domácnosti

Moderní regulovatelné perlátory vám navíc umožňují nastavit objem protékající vody, a to zpravidla v rozmezí od 1–14 l/min. Jejich používání tak dokážete ušetřit až 70 % vody, nemluvě o energii potřebné k jejímu ohřevu.

Přednost dejte sprchování

Jedna plně napuštěná vana pojme zhruba 150–200 litrů vody, zatímco tříminutová sprcha sníží spotřebu vody na více než polovinu. Jestliže si na relax ve vaně potrpíte, zapřemýšlejte alespoň nad pořízením menší vany nebo zkuste část vody smysluplně využít – například při splachování toalety nebo k zalévání pokojových kytek.

Sprchujte se úsporně

Ne vždy je ale sprchování tím nejúspornějším řešením. Jestliže pod tekoucí vodou stojíte deset minut, do odpadu odteče neuvěřitelných 120–200 litrů vody. Snažte se proto zkrátit svůj pobyt ve sprše na minimum a kdykoliv je to možné, vodu vypněte – například při nanášení sprchového gelu nebo šamponu na vlasy.

Úspory vody docílíte také použitím spořiče vody, který se instaluje mezi sprchovou baterii a hadici. Účinně přiškrcuje proud vody a tím snižuje její celkovou spotřebu až o 70 %.

O něco dražší alternativu představují úsporné sprchové hlavice s již zabudovaným omezovačem průtoku, který je zpravidla nastavený buď na 6, nebo 8 litrů za minutu. Výhodou sprchových hlavic je, že vám při sprchování poskytují nevídaný komfort – často vám dokonce nabízejí možnost volby tvaru tekoucí vody podle toho, který je vám nejpříjemnější.

spořič vody do sprchy

Šetřete při splachování

I při tak automatické činnosti, jako je splachování záchodu, lze ušetřit významné množství vody, která je navíc z velké části pitná. Zcela jistě se vyplatí investovat do moderní toalety s duálním splachováním, u kterého si sami zvolíte, zda spotřebujete 3 nebo 10 litrů vody na jedno spláchnutí.

Pokud nemáte v plánu měnit svou současnou toaletu za úspornější typ, pořiďte si spořiče vody na WC. Jednoduché zařízení stačí namontovat na vypouštěcí ventil ve splachovací nádržce. Funguje jako vyrovnávací závaží, které zastaví splachovač v momentě, kdy na něj přestanete tlačit. Ze splachovací nádržky tak odteče pouze nezbytně nutné množství vody (1–3 litry) a nikoliv celá nádržka, která obsahuje průměrně 7–10 litrů vody. Získáváte tak plnou kontrolu nad množstvím použité vody.

Spořiče vody na WC nebrání pouze zbytečnému plýtvání vodou, ale také jejímu protékání. Věděli jste, že během hodiny můžete kvůli protékající toaletě přijít až o 80 litrů vody? 

Perte úsporně

Sáhněte si do svědomí – nekončí náhodou v koši na špinavé prádlo i oblečení, které by stačilo pouze vyvětrat na čerstvém vzduchu? Ne každý kousek je po jednodenním nošení zralý na vyprání, zvlášť pokud ho používáte na doma. Když už pračku zapínáte, ujistěte se, že je dostatečně naplněna, a pokud je to možné, dejte přednost úspornému pracímu programu.

úspora vody v domácnosti

TIP: Pokud vlastníte pračku, která už leccos pamatuje, je možné, že na jeden prací cyklus zbytečně spotřebujete až 100 litrů vody. Moderní pračky mají přitom spotřebu vody (a koneckonců i energie) až 10× menší.

Úspora vody při vaření? Jde to!

I v kuchyni se dá efektivně šetřit vodou. Jak na to?

  • Vyzkoušejte vaření v páře. Ušetříte vodu, a navíc si připravíte chutné jídlo plné vitamínů a minerálů.

  • Do varné konvici natočte jen tolik vody, kolik skutečně spotřebujete.

  • Množství vody na vaření si pečlivě odměřte. Práce navíc se zúročí v podobě nižších výdajů na domácnost.

  • Při vaření přiklopte hrnec pokličkou. Voda se bude vypařovat pomaleji, a navíc ušetříte i za spotřebovanou energii.

  • Při umývání ovoce a zeleniny umístěte do dřezu hlubší misku. Zachycenou vodu následně použijte k zalití květin a bylinek.

Úspora vody na zahradě

Úspora vody se netýká jen domácnosti. Jestliže vlastníte větší pozemek, vyplatí se vám používat k jeho obhospodařování alternativní zdroje užitkové vody, díky kterým ušetříte nemalou sumu peněz.

Využijte dešťovou vodu

Dešťová voda je zadarmo a doslova na dosah ruky, tak proč toho nevyužít? K jejímu zachycení slouží jednak plechové barely, které jednoduše postavíte pod okap, jednak retenční nádrže na dešťovou vodu. Ty pojmou až několik desítek kubíků dešťovky, kterou lze následně použít k zálivce zahrady, mytí auta nebo napuštění bazénu. Po striktním oddělení rozvodů vody najde využití také v domácnosti, kde s přehledem nahradí pitnou vodu při praní prádla, splachování toalety nebo běžném úklidu.  

retenční nádrž na dešťovou vodu

Jestliže si chcete pořídit retenční nádrž i na svou zahradu, stále máte šanci zažádat o dotaci z programu Dešťovka, díky které získáte až 50 % způsobilých výdajů zpět. Přečtěte si, jak dotační program Dešťovka funguje a jak o dotaci žádat.

Chci získat dotaciMinulý měsíc jsme ve vašem okrese v okrese připravili .

Využijte šedou vodu

Doma i na zahradě najde využití také šedá voda. Jedná se o odpadní vody (které ale neobsahují fekálie a moč), které odtékají z umyvadla, vany, sprchy nebo dřezu. Po přečištění je lze použít například pro zálivku zahrady nebo splachování toalety. 

K přečištění odpadních vod se používá domovní čistírna neboli ČOV, která najde využití především u rodinných domů. K jejímu pořízení a instalaci je ale potřeba projekt ČOV od autorizovaného inženýra vodohospodářských staveb, jakým je naše společnost Zakra.

domovní čistírna odpadních vod ekocis ek-s4

Kromě projektové dokumentace umíme našim klientům poradit také s výběrem domovní čističky odpadních vod a jejím umístěním na pozemku. Problém pro nás není ani jednání s úřady a získání povolení ke stavbě čistírny a k jejímu užívání.

Potřebuji projekt ČOVMinulý měsíc jsme ve vašem okrese v okrese připravili .

Proč využít služeb projekční kanceláře Zakra?

  • Jsme rychlí – Na projektovou dokumentaci nebudete čekat déle než 3 týdny od získání všech podkladů. Dáváme si záležet, abyste termín dokončení projektu vždy znali dopředu a mohli s ním počítat.

  • Jsme féroví – Cenu projektu znáte vždy dopředu a v průběhu naší spolupráce se nijak nemění. Pokud budete potřebovat něco předělat nebo se úředníkovi nebude něco líbit, máte tuto předělávku v ceně.

  • Jsme digitální – Pro získání většiny podkladů využíváme digitalizované katastrální mapy, digitální podklady sítí, Google mapy a další nástroje. Naši práci uchováváme v bezpečí cloudu, takže nehrozí její ztráta.

  • Pomůžeme vám vyřídit veškerá potřebná povolení – Nechte veškeré starosti s obíháním úřadů na nás a ušetřený čas věnujte své rodině.

Chci konzultaci zdarmaMinulý měsíc jsme ve vašem okrese v okrese připravili .

- 1000

Sleva 1 000 Kč na naše služby

Vyžádejte si konzultaci a získejte slevu 1 000 Kč.

Chci konzultaci zdarma