Vrt na vodu: Co to je a jak na jeho realizaci?

kraus@zakra.cz Michal Kraus
24. 11. 2022
vrt na vodu a studnu

Vrt na vodu může být víc než jen zdrojem užitkové nebo dokonce pitné vody. Může to být také způsob, jak za vodu ušetřit mnoho tisíc korun ročně. Zajímá vás, co takový vrt na vodu vlastně znamená, jak se postupuje při jeho konstrukci a jak z vrtu čerpat pitnou vodu? Čtěte dál.

Obsah článku

Kopaná studna má své kouzlo, vrt na vodu zase mnoho výhod včetně kvalitnější vodybr

Co je to vrt na vodu

Vrty jsou v dnešní době technologický pokročilým způsobem, jak z hlubin země dostat cenné suroviny. Ropné vrty jsou notoricky známým příkladem, neméně důležitým zdrojem je však i kvalitní voda. V případě vody je vrt alternativou ke klasické kopané studni. Na rozdíl od ní dosahuje mnohem větších hloubek, a tím pádem je čerpaná voda kvalitnější – vodu z vrtu lze v mnoha případech pít. Její zdroj bývá také stabilnější a mnohem méně závislý na ročním období nebo aktuálním suchu.

Vrt na vodu je zkrátka poměrně spolehlivým zdrojem kvalitní vody, a to zejména v době, kdy vodné a stočné rapidně zdražuje – na některých místech v Česku by cena vody mohla v roce 2023 stoupnout až o třetinu.

Výhody vrtu na vodu:

  • Stabilní celoroční zdroj vody

  • Je možné čerpat vodu v pitné kvalitě

  • Relativně nenáročná a rychlá výstavba

  • Investice s poměrně rychlou návratností – voda neustále zdražuje

Chci vrt na vodu: Kde začít?

Rozhodli jste se, že vrt na vodu (neboli vrtaná studna) je přesně to, co potřebujete? V tom případě vás nyní čeká několik postupných kroků:

1. Je na vašem pozemku zdroj vody?

Než se pustíte to samotného vrtu, je potřeba zjistit, zda se na vašem pozemku voda nachází, popřípadě zda je tento zdroj dostatečně vydatný.

2. Hydrogeologický posudek

Hydrogeologický posudek je dalším krokem na cestě k vlastnímu zdroji vody z vrtu. Úkolem hydrogeologa je zjistit, zda je váš pozemek pro stavbu vrtané studny vhodný. Poradí také s typem hloubení.

3. Nechte si povolit průzkumný vrt

Průzkumný vrt je záruka, že nebudete vrtat naslepo. Většinou vám jej doporučí hydrogeolog, provedení průzkumného vrtu si může vyžádat i vodoprávní úřad. Vodoprávní úřad musí také průzkumný vrt povolit.

4. Projektová dokumentace

Protože vrt na vodu (neboli vrtaná studna) je vodní dílo, potřebujete projektovou dokumentaci od autorizovaného projektanta.

S projekty vrtaných studní máme bohaté zkušenosti. Objednejte si projekt svého vrtu na vodu u nás a máte jistotu, že schvalování ze strany úřadů půjde hladce.

5. Povolení ze strany úřadů

Jakmile máte v ruce veškeré dokumenty, požehnání hydrogeologa a víte, kde se bude vrt nacházet, vyrazte na stavební a následně i vodoprávní úřad pro veškerá potřebná povolení.

Chci studnuMinulý měsíc jsme ve vašem okrese v okrese připravili .

Jak se dělá vrt na vodu?

Jakmile máte přípravnou a administrativní fázi za sebou, přichází na řadu realizace vrtu. Zatímco představa klasické kruhové kopané study je v našich myslích pevně zakořeněná, vrt na vodu je mnohem méně romantický, ale také technologicky vyspělejší. Na rozdíl od kopané studny je k jeho realizaci nutná pokročilá technika. Nelze jej tedy provést svépomocí, je třeba oslovit specializovanou firmu. Vrtné soupravě je též nutné umožnit vjezd na pozemek.

Samotný vrt si představte jako poměrně úzkou, zato velmi dlouhou jámu. Průměr vrtu se pohybuje mezi 150 až 260 mm, podle požadovaného množství čerpané vody (vše je určeno v projektové dokumentaci vrtu). Platí, že větší průměr znamená více možností výběru čerpadla – proto se do adekvátního průměru vrtu vyplatí investovat.

Kombinace vydatnosti zdroje vody a průměru vrtu určuje, kolik vody budete mít k dispozici.

Nejlépe vám poradí odborná firma, která má s vrtanými studnami zkušenosti. To samé platí pro materiál zárubnice (tedy trubky) – obvykle se jedná o PVC trubky s atesty pro pitnou vodu a splňující potřebné normy.

Materiály použité pro zárubnice vrtu by měly být kvalitní a atestované

Jak hluboký by měl být vrt na vodu?

Výhodou vrtu na vodu je možnost dosáhnout i velkých hloubek – zde mají klasické kopané studny velké limity. Pokud je však vrt na vodu hlubší než 30 metrů, musí jej schválit báňský úřad. Bez něj nedostanete stavební povolení k realizaci vrtu. Jeho stavbu je pak třeba svěřit pouze společnosti, jež má oprávnění od báňské správy. Opět platí, že hloubka vrtu se řídí údaji v projektové dokumentaci, které vznikají na základě hydrogeologického posudku.

Pro zajímavost, věděli jste, že vůbec nejhlubší vrt na naší planetě má hloubku přes 12 kilometrů? Nachází se na ruském ostrově Kola a jeho účelem byl sovětský výzkum hlubin země a chování seizmických desek. Jeho hloubení započalo v roce 1970, nyní je vrt opuštěný a nevyužívaný. Nejhlubší vrtaná studna je přece jen mělčí, její hloubka je přes 2 kilometry (přesněji 2,231 m) a nachází se v americké Montaně. Nejhlubší (kopaná) studna v Česku se nachází na zámku Zbiroh a její hloubka činí 163 metrů.

Konzultace zdarmaMinulý měsíc jsme ve vašem okrese v okrese připravili .

Realizace vrtu na vodu

Samotné hloubení vrtu obvykle zabere jediný den. Vámi objednaná firma dorazí s vrtnou soupravou a začne hloubení vrtu. Jakmile je vrt hotový a vystrojený zárubnicemi, přichází na řadu obsyp a těsnění vrtu (důležitý krok), a to podle technického provedení vrtu (či na základě rozhodnutí hydrogeologa). Obsyp se většinou provádí jemným vodárenským kačírkem. Vrt se nejčastěji izoluje speciální jílovou tamponáží (tzv. bentonit) pro utěsnění vrtu. Díky tomu se zamezí míchání podzemních vod a vrt se izoluje od vod povrchových.

Pamatujte na to, že nikoliv hloubka, ale kvalita vrtu na vodu rozhoduje o tom, zda vám vrt bude sloužit tak, jak má, bude poskytovat kvalitní vodu v odpovídající vydatnosti a jeho životnost se bude počítat na desetiletí. Na rozdíl od kopaných studní lze vrtané studny jen těžko opravovat či prohlubovat – a shora vypadají vysoce kvalitní i nekvalitní vrt naprosto stejně. Pečlivě proto vybírejte realizační firmu a dejte na dobré reference.

S projektem vrtu na vodu vám poradíme od začátku až dokonce. Krom zpracování projektové dokumentace vám můžeme doporučit i kvalitní zhotovitele vrtaných studní. Stačí se nám ozvat.

Vrtná souprava je rychlý a efektivní způsob, jak realizovat vrt na vodubr

A co dál?

Po realizaci vrtu práce na vrtané studně ještě nekončí. Přichází na řadu několik dalších kroků: vrt na vodu potřeba zkolaudovat a vyčistit, získat povolení k odběru vody, provést čerpací zkoušku a instalovat čerpací techniku.

Vrt na pitnou vodu

Chcete využívat vodu z vrtu nejen jako užitkovou, ale také k pití? V tom případě je třeba, aby voda z vrtané studny splňovala všechny hygienické požadavky, jež zaručí její zdravotní nezávadnost. K tomu je třeba rozbor vody. Pokud se ukáže, že voda je skutečně v pitné kvalitě, je i tak nutné provádět rozbor alespoň jednou ročně. Je ale důležité vědět, že žádný studnař ani hydrogeolog vám negarantuje, že budete z vrtu čerpat vodu v pitné kvalitě. Nikdo zkrátka s jistotou neví, co se skrývá v hlubinách země.

Vždy je nicméně možné – s ohledem na vlastnosti vody – pořídit domácí úpravnu, která ze studniční vody udělá pitnou.

Chcete čerpanou vodu pít? V tom případě potřebujete pravidelný rozbor studniční vody

Kolik stojí vrt na vodu?

Kolik vás bude vrtaná studna stát? Kompletní cena za vrtanou studnu se skládá z několika položek: ceny hydrogeologického posudku a vypracování projektu, zajištění stavebního povolení a v neposlední řadě samozřejmě z nákladů na samotnou stavbu studny (tj. realizace vrtu). Zapomenout nelze ani na cenu čerpadla, případně úpravny vody.

Orientační ceny:

  • hydrogeologický posudek – cena od 3 000 korun

  • vypracování projektu – u nás vás kompletní projektová dokumentace vyjde na 11 990 korun s DPH

  • stavebního povolení a další správní poplatky – u nás vyřídíme za 9 990 korun včetně DPH

  • realizace vrtu na vodu – cena se odvíjí od průměru a hloubky vrtu, typu podloží a dalších podmínek vrtu, orientačně 1 500 – 4 500 korun/metr

  • kolaudace studny – cena od 3 000 korun

  • čerpadlo do vrtané studny – 10 000 až 50 000 korun

  • domácí úpravna vody (volitelné) – filtry na vodu je potřeba vybírat podle specifických vlastností čerpané vody, zobecnit jejich cenu je proto velmi těžké, pohybují se od několika tisíc do desítek tisíc korun, ne vždy jsou ale potřeba

Konzultace zdarmaMinulý měsíc jsme ve vašem okrese v okrese připravili .

Úspěch vrtu na vodu tkví ve výběru dodavatelů

Vrt na vodu od vás sice vyžaduje čas i investice, ale přesto se vyplatí. Dobře provedená vrtaná studna vám poskytne kvalitní zdroj vody na desetiletí, nezávislost na vodovodním řadu a pravděpodobně se investice do vrtu vrátí několikanásobně. Důraz je zde na slovo kvalitní – nepodceňte proto přípravnou fázi a oslovte odborníky za základě referencí. Rádi vám připravíme projektovou dokumentaci, hydrogeologický posudek, dokonce i stavební povolení. Pomůžeme také s celkovým průběhem a doporučením specializovaných a profesionálních studnařů – máme za sebou už více než 1500 vodohospodářských projektů. Nezávazná konzultace je u nás zdarma, stačí nás kontaktovat.

- 1000

Sleva 1 000 Kč na naše služby

Vyžádejte si konzultaci a získejte slevu 1 000 Kč.

Chci konzultaci zdarma