Čistička odpadních vod na chalupu: Jakou vybrat?

kraus@zakra.cz Michal Kraus
16. 06. 2023
vyplati-se-domaci-cisticka-na-chatu-a-chalupu.jpg

Domácí čistička odpadních vod na chatu? Říkáte si, zda je to dobrý nápad? Slyšeli jste, že čistička nebude na chatě správně fungovat a je vhodnější vybrat septik s filtrem či zůstat u žumpy? Pojďte se s námi podívat do tajů a mýtů čističek odpadních vod instalovaných k rekreačním objektům.

Obsah článku

Jaká je ideální domácí čistička odpadních vod na chalupu?

Domácí čistička odpadních vod (ČOV) slouží k likvidaci odpadních vod i na chatách a chalupách. Je důležité, aby čistička instalovaná na chatu měla řídící jednotku, která zpomalí dávkování aktivovaného kalu.

Mezi ideální domácí čističky určené na chalupu patří:

  • Domácí čističky Aquatec ve variantě Plus a Control

  • Topas S od Topol Water

Domácí čističky Aquatec: Jako dělané pro chataření

Domácí čističky Aquatec se ve variantě Plus a Control hodí i na chatu

První alternativou vhodnou na chatu jsou čistírny společnosti Aquatec. Ty se nabízejí ve 3 variantách:

Varianta

Vhodnost na chatu a chalupu

Způsob regulace programů

Standard

Ne

-

Plus

Ano

Ruční (mechanický)

Control

Ano

Automatický

Čističky Aquatec fungují na principu tradičního mechanicko-biologického čištění. Ve variantě Plus a Control jsou dodávány s řídící jednotkou, do které je již předem integrovaný program "Chata". Ten zpomalí dávkování existujícího kalu.

Díky tomu nedojde k tzv. "smrti" čističky, ve které zemřou bakterie, které jsou nezbytné pro aerobní část čištění odpadních vod.

U varianty Control dokonce nemusíte ani myslet na přepínání režimů. Čistička sama pozná, že jste odjeli.

Recenze Aquatec AT6: Domovní ČOV pro každého
Související článek Recenze Aquatec AT6: Domovní ČOV pro každého

Na chatě vám pomůže i čistička od TopolWater

Domácí čistička Topas S dokáže zvládat nepravidelný provoz na chalupěAlternativou k čističkám Aquatec je Topas S, který funguje na principu SBR. Dosahuje tak vysokých čistících hodnot i na chatách a chalupách.

Samozřejmostí je režim chata, který můžete nastavit skrze mobilní aplikaci. Domácí čističku Topas oceníte na chalupě, kde nejsou ideální terénní podmínky, protože má variabilní nátok. Často tak není nutné čističku nastavovat pomocí komínku.

Poslední inovací z dílny TopolWateru je odvodňovací box, kam můžete akumulovat přebytečný kal. Zcela vám tak odpadne starost s vývozem kalu (čističky).

Nezávazné nacenění

Možnosti likvidace odpadních vod na chatě či chalupě

Likvidace odpadních vod na vaší chatě a chalupě se dá řešit podobně jako v případě rodinného domu. Nabízí se tedy hned čtyři alternativy. Zcela nejjednodušším způsobem, jak se bezstarostně rekreovat, je napojení nemovitosti na kanalizační řad –  tedy pořízení kanalizační přípojky.

Abyste ale o kanalizační přípojce vůbec mohli začít uvažovat, musí být daná oblast zasíťovaná. To, zda lze využít kanalizační přípojku, zjistíte jednoduše telefonátem na místní stavební úřad nebo elektronicky tzv. vyjádřením k existenci sítí. Pokud lze kanalizační přípojku vybudovat, doporučujeme vám neztrácet čas hledáním jiné alternativy.

Díky kanalizační přípojce totiž máte starosti s odpadem vyřešené jednou provždy. A to zní lákavě, že?

Chcete o kanalizační přípojce vědět více?

Kanalizační přípojka: 9 věcí, které musíte vědět
Související článek Kanalizační přípojka: 9 věcí, které musíte vědět

Dozvíte se v něm mimo jiné, proč k pořízení přípojky potřebujete projekt, kdo ho smí vytvořit a také, kolik bude stát. S vypracováním projektu se samozřejmě můžete obrátit na nás – za standardních okolností vám ho zhotovíme do pár dnů.

Potřebuji projekt kanalizační přípojkyMinulý měsíc jsme ve vašem okrese v okrese připravili .

Domácí čistička odpadních vod (ČOV) jako alternativa kanalizační přípojky

V momentě, kdy začnete hledat možnosti likvidace odpadních vod, není možné abyste unikli nabídce domácích ČOV. Ty jsou velmi populární a pomáhají bydlet na místech, která jsou cenově dostupná a zároveň nejsou zasíťovaná, tedy mimo tzv. satelity.

ČOV vs. kanalizační přípojka: Kdy je povinné připojení ke kanalizaci?
Související článek ČOV vs. kanalizační přípojka: Kdy je povinné připojení ke kanalizaci?
Čistička odpadních vod: Srovnání, recenze a ceny [2024]
Související článek Čistička odpadních vod: Srovnání, recenze a ceny [2024]

Domovní ČOV nabízí vysokou účinnost při čištění odpadních vod a navíc je možné využít přečištěné vody např. pro zálivku zahrady.

Z pohledu zákona jsou dokonce domácí čističky preferovaným řešením před bezodtokou jímkou.

Dříve obecně platilo tvrzení, že domácí čistička odpadních vod nikdy nepatří na chalupu. A byla to pravda. Dokud nebyli domácí čističky řízeny přes chytré jednotky, neměly na chatě co dělat. Při odjezdu a zastavení produkce odpadních vod došlo k vyčerpání aktivovaného kalu a čistička umřela.

I dnes je potřeba dávat velký pozor na výběr domácí čističky, pokud je instalovaná na chatu. Zároveň jedním dechem dodáváme, že ne ke každé chalupě se čistička hodí. Chytré režimy provozu nepomohou majitelům chat, kteří se jezdí rekreovat jednou za měsíc a přes zimu vůbec.

Oblíbená domácí čistička Variocomp se například na chatu nehodí vůbec

Klasika v podobě jímky

Stará dobrá klasika z minulého století. Vybetonovaná díra v zemi, do níž odtékají splašky, pro které si jednou za čas musí přijet fekální vůz neboli "hovnocuc". Toto řešení se velmi často nachází na starých chatách a v současné době se také často rekonstruuje. Pokud chcete skutečně na chatě trávit kvalitní čas, to znamená, že nehodláte šetřit se splachováním, chcete pustit myčku a osprchovat se, tak vám z jímky (žumpy) brzy budou vstávat vlasy hrůzou na hlavě.

Jímka není ani ekologické, ani ekonomické řešení likvidace odpadních vod. Počítejte s tím, že vývoz jímky vás bude stát kolem 2 000,- a budete ho volat často. Tuto variantu tak lze preferovat pouze v případech, kdy chcete na chatě vést spartánský život nebo tam nepobýváte moc často.

TIP: Přečtěte si, kam až se může vyšplhat cena za vývoz žumpy.

A co septik na chatu?

Septik s filtrem je také ideálním řešením na chatu. Technologie septiků se v posledních letech značně posunula a dnes nabízí skutečně vynikající alternativu pro čištění odpadních vod. Výhodám septiku se budeme věnovat níže v článku, přesto pokud vás zajímá hlavní důvod, proč mít septik na chatě na rozdíl od ČOV, pak je to právě kvůli odolnosti vůči nepravidelnému provozu. Septiku nevadí, že nebude dva měsíce pracovat, oproti ČOV, kde dochází k odumírání nezbytných bakterií.

Tříkomorový septik s filtrem od A do Z
Související článek Tříkomorový septik s filtrem od A do Z

Potřebuji projekt septikuMinulý měsíc jsme ve vašem okrese v okrese připravili .

Kdy se nehodí čistička odpadních vod na chatu?

Domácí čistička odpadních vod se nehodí na chatu především v těchto případech:

  • Na chatu jezdí pravidelně jen 1 osoba

  • Chalupa bývá zazimována na 3 měsíce a více

  • Zatížení čističky je velmi nepravidelné

  • Na chatu jezdí jen v létě a v různém počtu osob

Většina domácích čističek na českém trhu čistí splašky za procesu tzv. aktivace. Moderní čistírny si již dokáží samy regulovat výkon a v případě, že do ČOV přestanou přitékat splašky, vypne se klíčové dmychadlo. Do ČOV tak přestane pravidelně proudit vzduch, který je nezbytný pro aerobní proces čištění.

Kal tak začne zahnívat a čistička přestává správně fungovat. Pro vás, jakožto případné majitele, to znamená, že byste museli ČOV věnovat více času, než sami chcete. Neustále kupovat bakterie pro ČOV a zkoumat, zda čistička dobře čistí.

Ve skutečnosti není situace tak kritická, jak se může zdát. Čistička si poradí s několikatýdenním výpadkem provozu – u rodinného domu se proto nemusíte bát, že vám chod čističky naruší měsíční dovolená. Ale v případě chat, kam se jezdí nepravidelně, se nárazové užívání stává problémem, který vám přidělá zbytečné starosti.

U chat se vyplatí věnovat delší čas výběru domácí čističky.

Jakou domovní čistírnu odpadních vod pořídit na chatu?
Související článek Jakou domovní čistírnu odpadních vod pořídit na chatu?

Kdy dává smysl pořídit čističku na chatu?

Naopak jsou situace, kdy čistička instalovaná na chalupu dává velký smysl, jde především o tyto situace:

  • Na chatu jezdíte pravidelně

  • Nedochází k delším pauzám využívání chaty (ne více, než 2 měsíce)

  • Na chatu jezdíte ve stabilním počtu osob

  • Uvažujete, že se na chatu jednou přestěhujete natrvalo

Septik je také dobré řešení

Ve hře také zůstává septik. Pokud hledáte alternativu a chcete mít od odpadních vod klid, určitě přemýšlejte i o septiku.

Co je to septik

Septik je plastová nádrž, do které proudí splašky z vaší chaty. Dochází zde k odstraňování usaditelných a plovoucích částic a zároveň probíhá aerobní rozklad. Splašky uvnitř septiku proudí, nejčastěji v rámci tří komor. Septik je z pohledu legislativy považován za vodní dílo a k jeho pořízení budete potřebovat projektovou dokumentaci od autorizovaného inženýra.

Jaký septik vybrat na chatu

Dnešní septiky se již nabízejí s rozvinutou technologií filtrů. Nejčastěji tedy narazíte na tříkomorové septiky s pískovým filtrem či biologickým filtrem.

Jak vybrat tříkomorový septik
Související článek Jak vybrat tříkomorový septik

Septik s pískovým filtrem využívá pro přečištění biochemické a fyzikálně mechanické procesy. Velkou výhodou pískového filtru je energetická nenáročnost, pro čištění totiž nepotřebuje žádnou elektřinu. Septik s biologickým filtrem zachytává na filtr biomasu. Tento filtr je pak potřeba v průměru jednou za půl roku zkontrolovat a přebytečnou biomasu odčerpat zpět do septiku.

Potřebuji poradit se septikemMinulý měsíc jsme ve vašem okrese v okrese připravili .

Shrnutí

Odpověď na vaši otázku –  zda se hodí čistička odpadních vod na chatu – je tedy jasná: Nepravidelný provoz ji nesvědčí a je nutné vybírat čističku s řídící jednotkou.

Alternativním řešením likvidace odpadních vod na chatách je septik, v ojedinělých případech pak jímka.

Stále si nejste jisti, jak vyřešit vaši situaci a chcete se o tom poradit? Nebo již máte vybraný septik či domovní ČOV a potřebujete projekt? Tak či onak jsme tu pro vás. Stačí se s námi spojit.

Konzultace zdarmaMinulý měsíc jsme ve vašem okrese v okrese připravili .

Mohlo by vás také zajímat:

- 1000

Sleva 1 000 Kč na naše služby

Vyžádejte si konzultaci a získejte slevu 1 000 Kč.

Chci konzultaci zdarma