Trápí vás zápach z čističky odpadních vod? Poradíme vám, jak se ho zbavit

kraus@zakra.cz Michal Kraus
07. 07. 2020
Domovní čistírna odpadních vod

Znepříjemňuje vám život zápach z čističky odpadních vod na zahradě nebo dokonce v domě? Příčin může být hned několik, dobrou zprávou ale je, že každá z nich má své řešení.

Obsah článku

Trápí vás zápach z čističky odpadních vod?

Jestliže je vaše čistička odpadních vod zdrojem nepříjemného zápachu, zcela jistě hledáte rychlou a účinnou nápravu celé situace. V první řadě si uvědomte, zda vás zápach trápí v bezprostředním okolí domovní čističky nebo v samotném v domě. Obě situace mají totiž zcela jinou příčinu, a tudíž i odlišné řešení.

Pojďme společně rozklíčovat nejčastější důvody šířícího se zápachu z domovní ČOV a jednou provždy se ho zbavit. 

Zápach v domě

Zaplaví vaší koupelnu zápach z vodovodního potrubí při každém spláchnutí toalety nebo vypouštění vany? Možná jste ihned usoudili, že viníkem je domovní čistička odpadních vod. Než se ale pustíte do jejího zevrubného prohlížení, ujistěte se, že problém netkví v samotném potrubí. 

Na vině je mnohdy příliš tenká větev vedoucí například k umyvadlu. Voda se v ní chová jako píst a částečně odsává vodu ze sifonu. Řešení je až směšně snadné – stačí instalovat k sifonu přivzdušňovací ventil, který slouží k vyrovnání tlaků a brání tak snížení vody v sifonu.

Odvětrávání domovní ČOV

Co když je ale na vině opravdu domovní čistička odpadních vod? Možné je to v případě, že do projektové dokumentace nebylo zaneseno její odvětrávání. To je totiž klíčovým prvkem, pokud chceme z čističky účinně odvádět nežádoucí a zapáchající plyny, které se v ní přirozeně tvoří.

Možná vás prodejce domovní čističky odpadních vod ubezpečil, že se obejdete i bez odvětrávání, jelikož správně fungující čistička přeci nezapáchá. Pravdou ale je, že odvětrávání slouží také k vyrovnávání tlaků v potrubí, například při již zmíněném splachování nebo vypouštění vany. Jestliže v potrubí vznikne podtlak, poklesne hladina vody v sifonu a zápach je na světě.

Na odvětrávání je proto nutné myslet včas a trvat na jeho zanesení do projektové dokumentace. V ideálním případě je odvětrávání vyvedeno až nad střechu, takže vás žádný zápach na zahradě ani v domě obtěžovat nebude.

zápach z čističky odpadních vod

Zápach z čističky odpadních vod

Jiná situace nastane, pokud se zápach šíří přímo z čističky odpadních vod do blízkého (někdy i vzdálenějšího) okolí. V takovém případě je nutné hledat příčinu buď v chodu domácnosti nebo v mechanice samotné domovní ČOV.

Provzdušnění domovní čističky

Domovní čističky odpadních vod fungují na principu mechanicko-biologických procesů. Ve zkratce dochází k tomu, že nejprve jsou z odpadních vod odstraněny hrubší nečistoty pomocí filtrů o různých velikostech a poté přichází na řadu přírodní rozkladné procesy. O ty se starají aerobní bakterie, které ke svému životu (kromě pravidelného přísunu odpadních vod jakožto jejich potravy) potřebují dostatek kyslíku. Ten je do aerobní části čističky přiváděn pomocí dmychadla a právě v jeho funkci může být zakopaný pes.

Aby rozkladné procesy probíhaly tak, jak mají, musí být čistička dostatečně provzdušněná. Není neobvyklé, že prodejce dodá čističku nastavenou na úsporný režim a zapomene to zmínit. Výsledkem je nedostatečně fungující dmychadlo, málo vzduchu v čističce (konkrétně v její aerobní části) a zpomalení rozkladných procesů. Kal, který zde přirozeně vzniká, zahnívá a stává se zdrojem zápachu. 

Při kontrole nastavení dmychadla by vaší pozorností neměly uniknout ani jeho filtry. Jestliže jsou zanesené, budou negativně ovlivňovat množství vzduchu proudícího do aerobní části domovní čističky.

Kapacita domovní čističky

Zeptejte se sami sebe – pro kolik ekvivalentních osob (EO = osoba, která denně spotřebuje zhruba 150 litrů vody) je určena domovní čistička odpadních vod, kterou jste pořídili? A odpovídá její kapacita skutečnému počtu osob v domě?

Snaha ušetřit vás totiž lehce může svést k zakoupení poddimenzované domovní čističky, která nestíhá odbavit větší množství odpadních vod. Rozkladné procesy se v důsledku toho zpomalují a nahromaděné splašky snadno začnou zapáchat.

Navíc se může stát, že větší přísun odpadních vod v krátkém časovém úseku (například několik praček prádla za den) doslova vyplaví bakterie z čističky ven a vy můžete pořizovat novou násadu mikroorganismů.

TIP: Přečtěte si, jak si správně vybrat domovní čističku odpadních vod nejen s ohledem na její kapacitu.

zápach z čističky odpadních vod

Co spolu s odpadními vodami vstupuje do domovní čističky?

Pořízení domovní čističky odpadních vod není jen tak. Nemůžete očekávat, že čističku instalujete, zapnete a dáte od ní ruce pryč. Abyste zajistili její bezproblémový chod, je nutné dbát na to, co společně s odpadními vodami do čističky dennodenně vypouštíte. 

Jak například nakládáte s použitým olejem, který vám zbyde po smažení? Vyléváte ho vesele do odpadu? Tukové usazeniny jsou jedním z nejčastějších zdrojů nepříjemného zápachu nejen v domovní čističce, ale i v potrubí.

Nedílnou součástí pořízení domovní čističky odpadních vod je také výměna agresivních čistících přípravků za biologicky odbouratelné alternativy. Pamatujte – o přečištění odpadních vod se starají bakterie. Z logiky věci proto není možné používat ve větším množství antibakteriální, antimikrobiální a další agresivní přípravky. Zahubíte tak totiž nejen škodlivé bakterie v záchodové míse, ale také ve vaší čističce.

4 možnosti vypouštění odpadních vod z domovní ČOV
Související článek 4 možnosti vypouštění odpadních vod z domovní ČOV

Jaké konkrétní čističe by se tak ve vaší domácnosti měly objevit jen zřídka nebo vůbec? 

  • dezinfekční přípravky na bázi chloru

  • závěsné WC bloky obsahující agresivní látky

  • běžné tablety do myčky obsahující soli

  • chemikálie na bázi hydroxidu sodného nebo kyseliny chlorovodíkové, které výrazně mění pH

  • prací prášky s obsahem uhličitanů

  • prací prášky či gely určené na bílé prádlo

Shrnutí

Nepříjemný zápach z domovní čističky odpadních vod je jasným signálem, že zařízení nefunguje tak, jak má. Možných příčin zápachu ale není mnoho – zkontrolujte provzdušnění čističky, její kapacitu a složení čistících přípravků, které běžně používáte. Nezapomeňte dát čističce šanci přizpůsobit se případným změnám – jelikož se v podstatě jedná o živý systém, nápravu nemůžete očekávat přes noc.

Mohlo by vás také zajímat:

- 1000

Sleva 1 000 Kč na naše služby

Vyžádejte si konzultaci a získejte slevu 1 000 Kč.

Chci konzultaci zdarma