Zaručené tipy, jak ušetřit za elektřinu

kraus@zakra.cz Michal Kraus
21. 12. 2021
jak ušetřit za elektřinu

Česká domácnost spotřebuje průměrně 2 000–3 200 kWh elektřiny ročně jen za svícení a napájení běžných spotřebičů. S rostoucí cenou za energie tak není divu, že úspora elektřiny se stává tématem číslo jedna. Chcete se i vy dozvědět, jak ušetřit za elektřinu, abyste se při každoročním vyúčtování nechytali v panice za hlavu?

Obsah článku

Roční spotřeba elektřiny

Průměrná spotřeba elektřiny u menšího až středního rodinného domu, kde se elektřinou pouze svítí a napájí běžné spotřebiče, se pohybuje mezi 2 000–⁠3 200 kWh ročně. Pokud se elektřina používá také k vaření, ohřevu vody a vytápění, roční spotřeba znatelně stoupne, viz následující tabulka:

Vaření

200 kWh na osobu ročně

Ohřev vody

Přibližně 1000 kWh za osobu ročně

Vytápění

Přibližně 110 kWh za metr čtvereční ročně

V roce 2018 bylo rozložení využití energie všech domácností napříč Evropskou unií podle informací Eurostat následující:
  • 64 % vytápění

  • 15 % ohřev vody

  • 14 % osvětlení

  • 6 % vaření

  • 0,4 % chlazení

  • 1 % ostatní

Úspora elektřiny potěší vaši peněženku i přírodu

Výroba elektřiny přitom neúměrně zatěžuje přírodu. Ať už jde o spalování uhlí, změny krajiny a narušení ekosystémů při stavbách vodních děl, či o problémy s ukládáním vyhořelého jaderného paliva. Pokud tedy začnete s elektřinou nakládat úsporněji, potěšíte tím nejen svou peněženku, ale i životní prostředí.

A jak konkrétně tedy ušetřit za elektřinu? Přečtěte si následující tipy.

Vyměňte klasické žárovek za LED

Zbytečné svícení vám může z kapsy vytáhnout ročně tisíce korun. Snažte se proto zhasínat pokaždé,  když odcházíte z místnosti na déle než 5 minut. Uvidíte, že na vyúčtování se vaše snaha projeví.

úspora za energie

Kromě toho se vyplatí investovat také do kvalitních LED žárovek. Sice si za ně připlatíte, jejich spotřeba je ale v porovnání s těmi klasickými až o 80 % nižší. Zatímco za roční provoz klasické žárovky zaplatíte zhruba 420 korun, provoz LED žárovky vás vyjde na pouhých 60 korun.

Pozor na stand-by režim

Jedním z nenápadných žroutů elektrické energie je pohotovostní režim. Spotřebiče v takzvaném stand-by režimu jsou neustále připraveny k použití, a tak ze sítě odčerpávají značné množství elektřiny. Pokud přístroj nemůžete vypnout hlavním vypínačem, napojte ho na prodlužovací kabel s vlastním vypínačem nebo ho na konci dne jednoduše vypojte ze zásuvky.

Tip: Pohotovostní režim poznáte jednoduše podle svítící červené diody nebo blikajících hodin na displeji spotřebiče.

Investujte do nových spotřebičů

Chcete-li ušetřit za elektřinu až několik tisíc korun ročně, vyměňte své dosluhující spotřebiče za úsporný model. Počáteční investice je sice vyšší, brzy se vám ale vrátí v podobě úspory za elektřinu.

Myčku zapínejte plnou

Používáte-li k mytí nádobí myčku, zapínejte ji až v momentě, kdy je plná. Energie se tak využije naplno. Přemýšlejte také nad volbou mycího programu – například málo zašpiněné sklenice a hrnky stačí mýt na nižší teplotu.

Jak na úsporu při praní prádla

Jestliže se právě nacházíte v situaci, kdy se poohlížíte po nové pračce prádla, dobře zvažte její energetickou úspornost. Dobrou volbou jsou pračky patřící do energetické třídy A+, které mají velmi nízkou spotřebu energie a nabízejí celou řadu úsporných pracích programů.

jak ušetřit za elektřinu

Co dalšího zohledníte, pokud chcete při praní ušetřit za elektřinu?

  • Pračku zapínejte až v momentě, kdy její buben zaplníte alespoň ze tří čtvrtin. V opačném případě budete zbytečně plýtvat nejen elektřinou, ale i vodou.

  • Oblečení na běžné nošení perte na nízkou teplotu. Praní na 30 °C ušetří zhruba 50 % energie oproti praní při vyšší teplotu.

  • Pokud je to možné, používejte kratší a úspornější program. Prádlo se stačí i tak dobře vyprat.

Jak na úsporu při vaření

Používáte-li elektřinu také k vaření, budou se vám hodit následující tipy, jak její spotřebu maximálně snížit.

  • Využívejte zbytkové teplo. Sporák vypněte o něco dříve a pokrm nechte dojít na zbytkovém teple.

  • Vařte v zakrytých hrncích. Přiklopíte-li hrnec při vaření pokličkou, spotřeba energie se tím sníží až o 30 %. Nemluvě o tom, že jídlo bude dříve hotové a vydrží déle teplé.

  • Potřebujete-li převařit větší množství vody, použijte rychlovarnou konvici.

  • Pořiďte si remosku. Ta spotřebuje až o 80 % elektřiny méně než klasická trouba, navíc v ní jídlo připravíte na nejrůznější způsoby.

  • Pro kratší dobu vaření investujte do tlakového hrnce. Ušetří 40 % energie a 30 % času.

jak ušetřit za elektřinu

Jak na úsporu při topení

Používáte elektřinu také k vytápění svého bytu či domu? V tom případě si dejte pozor na to, abyste zbytečně nepřetápěli. Není totiž potřeba, abyste například v ložnici nebo na chodbě měli stejnou teplotu jako v obývacím pokoji, kde trávíte podstatě více času. A jaká je tedy optimální teplota pro jednotlivé místnosti?

  • Obývací pokoj: 20–21 °C

  • Ložnice: 16–18 °C

  • Kuchyně: 18 °C

  • Chodba, schodiště a spíž: 10–15 °C

  • Koupelna: 24 °C

Tip: Přetápění domácnosti je energeticky náročné, navíc škodí zdraví. Lidský organismus je pak méně zvyklý na chlad, a tím pádem i náchylnější k nemocem.

Myslete také na to, že kdykoliv nejste doma, měli byste teplotu snížit. Před odchodem teplotu nastavte na 16 °C a po návratu ji znovu zvyšte. Pokud vlastníte chytrý termostat, můžete teplotu v jednotlivých místnostech ovládat na dálku a vrátit se tak do příjemně vyhřátého domova.

Tip: Ani pokud odjíždíte na delší dobu, topení nevypínejte úplně. Vychladly by vám totiž stěny a okenní rámy, takže by opětovně vyhřátí stálo spoustu času a energie.

Využijte dvoutarifní distribuční sazbu

Používáte-li elektřinu také k topení a ohřevu vody, zjistěte si, zda máte nárok na dvoutarifní distribuční sazbu. Pokud ano, určitě této možnosti využijte. Díky tomu budete moci po většinu dne čerpat elektřinu za výhodnější cenu.

Cena za elektřinu v nízkém tarifu může být 2–3× nižší než ve vysokém tarifu. Využijte toho nejen pro ohřev vody nebo vytápění, kde je napájení pouze v nízkém tarifu zajištěno automaticky systémem HDO, ale také pro zapnutí myčky nebo pračky ve vyhrazeném času.

Tip: Abyste se zapnutím pračky nebo myčky nemuseli čekat na spuštění nízkého tarifu, využijte funkce odloženého startu.

Nenechávejte zapojené nabíječky

Jste zvyklí nechávat nabíječku permanentně zapojenou v zásuvce? Stejně jako v případě stand-by režimu platí, že ponechání nabíječky v zásuvce vám zbytečně požírá elektřinu. Naučte se proto nabíječku vytáhnout ze zásuvky pokaždé, když od ní odpojíte mobil, tablet nebo notebook.

Alternativy elektrické energie

Možná už vás napadlo, zda by nebylo výhodnější získávat elektrickou energii z obnovitelných zdrojů. Stále více moderních rodinných domů ostatně dokazuje, že určité míry soběstačnosti skutečně lze dosáhnout.

jak ušetřit za elektřinu

Abyste z vlastních zdrojů elektřiny pokryli veškerou spotřebu domácnosti, budete s největší pravděpodobností kombinovat hned několik systémů. Výsledek může vypadat třeba takto:

  • Fotovoltaické panely na střeše domu, případně fotovoltaické panely na osluněných místech před domem.

  • Domácí větrná elektrárna umístěná na stožáru na větrném místě poblíž domu.

  • Záložní generátor na benzín, naftu nebo plyn, který bude sloužit jako zdroj proudu pro některé spotřebiče a jako nouzový zdroj pro dobití akumulátorů v době, kdy kapacita ostatních zdrojů nebude stačit.

Zajímá vás více? Přečtěte si obsáhlý článek o tom, jak si vyrábět vlastní elektrickou energii.

- 1000

Sleva 1 000 Kč na naše služby

Vyžádejte si konzultaci a získejte slevu 1 000 Kč.

Chci konzultaci zdarma