Domovní ČOV na klíč: Vyplatí se?

kraus@zakra.cz Michal Kraus
18. 06. 2019
čov na klíč

Vybudování vlastní domácí čistírny není úplně jednoduchá věc. Musíte si vybrat domácí čističku odpadních vod (ČOV), sehnat projektanta, zajistit povolení a nakonec domovní čistírnu postavit. Není se tedy čemu divit, že samotní výrobci nabízejí realizaci na klíč. Je ale domovní ČOV na klíč tím nejvhodnějším řešením právě pro vás?

Obsah článku

Domovní ČOV na klíč – co to je?

Domácí čistírnu lze realizovat dvěma způsoby – buď svépomocí, kdy si od výrobce necháte zaslat čističku a od projektanta vypracovat projekt domácí čistírny, nebo na klíč, kdy za vás dodavatel vyřídí nejen veškerou administrativu, ale i stavbu a zapojení.

Potřebujete domovní ČOV na klíč?

Pořízení domácí čističky odpadních vod na klíč roste na oblibě a není se čemu divit. Do jisté míry vás zbaví starostí s pořízením a ušetří čas, který byste museli investovat do získání povolení, shánění posudků a projektové dokumentace. Na druhou stranu představuje domovní čistírna odpadních vod – ČOV na klíč jednopoložkový nákupní seznam, kde není možné vyhledat si lepší cenu či ovlivnit cenu některé z položek směrem dolů.

Jaké je hlavní úskalí realizace domovní ČOV na klíč? Jediným úskalím může být cena, která je logicky vyšší, než v případě subdodávek koordinovaných investorem. Na druhé straně získáváte jistotu, že s případně nepovedenou realizací, se máte na koho obracet.

Potřebuji projekt ČOVMinulý měsíc jsme ve vašem okrese v okrese připravili .

O domácí čističce na klíč byste tedy měli uvažovat pouze v případě, kdy:

  • Je pro vás důležité neztrácet realizací domácí čističky čas

  • Nechcete nic zařizovat, natož se bavit s úředníkem

  • Chcete čistě odvedenou práci s generálním dodavatelem, na kterého se můžete obracet v případě, že něco nebude fungovat

Postavit domácí čistírnu však není jako stavět dům. Naopak se jedná o relativně snadný proces, který s trochou snahy zvládne téměř každý sám, případně si k ruce vezme projektanta. Zajímá vás, jak na domovní ČOV svépomocí?

Přečtěte si také:

Výhody domovní čistírny odpadních vod na klíč

Jednoznačnou výhodou je, že jednou objednáte, jednou zaplatíte a o nic dalšího se již nestaráte. To se hodí především u novostaveb, kde nejednoho překvapí množství papírů a byrokracie již při povolování domu samotného.

Za výhodu lze považovat i to, že vám domácí čistírnu odpadních vod (ČOV) od začátku do konce připraví jedna společnost. Odpovědnost za případné vady v díle nebo přímo v čističce pak můžete jednoduše adresovat na konkrétní společnost.

Domácí čistička na klíč je služba, která zajišťuje vše od projektové dokumentace a hydrogeologického posudku, až po stavbu čistírny a její kolaudaci.

Nevýhody domovní ČOV na klíč

Největší nevýhodu může být cena. Vzhledem k tomu, že celý proces realizace domácí ČOV se skládá z relativně nesourodých dílčích činností (jako je projekt, vyřízení povolení, výkopové práce, instalace ČOV apod.), je relativně těžké tuto aktivitu zkoordinovat po vlastní ose v rozumném čase. Na druhou stranu při koupi domovní čistírny odpadních vod (ČOV) na klíč musí akceptovat stanovenou cenu.

Další možnou nevýhodou pak může být omezený výběr dodavatelů této služby. Ne všichni výrobci, popřípadě prodejci, vám dokáží domovní čistírnu na klíč nabídnout a může se vám stát, že vybraná čistička nepůjde tímto způsobem realizovat.

Kdy se ČOV na klíč nevyplatí vůbec?

  • Službu domácí čističky odpadních vod na klíč určitě neobjednávejte pokud máte možnost připojení ke kanalizaci

  • Není ideální ji poptávat také v momentě, kdy vám jiná společnost realizuje rodinný dům. Taková společnost musí být zákonitě levnější, než alternativa, protože již má na místě techniku a materiál

Srovnání cen: Domovní ČOV na klíč vs. svépomocí

Nejprve si představme položky, které se v řešení na klíč standardně nabízí. Většinou jde o následující:

Jedním z hlavních důvodů, proč na internetu nenajdete cenu realizace ČOV na klíč, je velké množství proměnných, které na výslednou cenu mají vliv. Jedná se především o dopravu, typ domácí čistírny odpadních vod (ČOV), apod.

Samotná domácí čistička odpadních vod (ČOV) vyjde velmi pravděpodobně v realizaci na klíč na stejnou částku, jako když kupujete čistírnu vy. Možná dostanete i slevu – často se to využívá jako lákadlo "ČOV na klíč se slevou".

Pokud byste celý projekt řešili svépomocí, lze náklady odhadnout následovně:

Položka

Orientační cena

Domovní ČOV

60 000,-

Doprava

2 000,-

Projekt

11 990,-

Povolení svépomocí

1 000,-

Výkopy, materiál a zprovoznění

30 000,-

Celkem

104 990,-

Celková cena samozřejmě představuje pouze odhad. Záleží, zda si budete bagrovat sami, betonovat sami nebo si objednáte profesionální firmu. Lišit se také může cena za povolení a projektanta. Přesto je dnes nutné počítat s cenami min. přes 100 tisíc i v případě realizace svépomocí. Často je nutné také přidat hydrogeologický posudek, dražší dopravu za čističku nebo betonování.

Potřebuji projekt ČOVMinulý měsíc jsme ve vašem okrese v okrese připravili .

Projekční kancelář Zakra vám umí nabídnout pomoc, pokud si nevíte rady s výběrem domovní ČOV, potřebujete vodohospodářský projekt nebo se vám nechce pro povolení chodit na úřady.

Reálná cena domácí čistírny odpadních vod na klíč

Není tomu tak dávno, co nám jeden náš klient zaslal kalkulaci na realizaci na klíč k posouzení. Pojďme si ukázat, co taková nabídka může obsahovat a kam se až cena může vyšplhat. Je potřeba si uvědomit, že cena se může lišit podle místa, kde se realizace na klíč provádí a také podle vybraného typu čistírny.

Položka

Cena

Domovní ČOV

60 000,-

Projekt ČOV

7 990,-

Povolení ČOV

10 990,-

Materiál a kanalizace

15 000,-

Zemní práce a dovoz stroje

20 000,-

Odvoz přebytečné zeminy

12 000,-

Práce instalatérské, zednické a elektro

25 000,-

Betonová směs včetně dovozu

7 800,-

SUMA

158 780,-

Jaké společnosti domovní čistírny odpadních vod na klíč nabízejí

Domovní ČOV na klíč vyřešíte i s naší společností. Rádi vám nabídneme vybrané čističky odpadních vod .

Nově vám s případnou realizací na klíč pomůžeme i my. Poptejte nás pro nezávaznou kalkulaci.

Chci ČOV na klíčMinulý měsíc jsme ve vašem okrese v okrese připravili .

Domácí čistička na klíč od společnosti Zakra

Jsme tu pro vás od samého začátku – rádi vám poradíme s výběrem domovní čistírny odpadních vod, jejím umístěním a realizací. Vezmeme si na starost projekt domovní ČOV a pokud chcete, oběháme za vás úřady a získáme povolení ke stavbě. Jestliže chcete veškeré starosti s realizací čistírny nechat na nás, poptejte službu domovní ČOV na klíč.

Naše nabídka domovních čistíren na klíč

Chci domovní ČOV na klíčMinulý měsíc jsme ve vašem okrese v okrese připravili .

Jak děláme domovní ČOV na klíč?

Domovní čistírnu odpadních vod u nás vyřídíte od A do Z, a to dokonce online z pohodlí svého domova. Naši projektanti se s vámi spojí a díky popisu vaší situace a dnešním online nástrojům se o vše postarají snadno a rychle.

  • Úvodní konzultace – Každé bydlení je specifické, proto než se rozhodnete pro finální řešení, nabízíme konzultaci s profesionálem, který vám poradí, co a jak. Konzultace je nezávazná a zcela zdarma.

  • Nabídka na klíč – Nejprve zjistíme specifika situace, např. jaké sítě vedou přes váš pozemek, podmínky pro vypouštění odpadních vod a podobně.

  • Práce na projektu – Naši projektanti se vrhnou do práce a v co nejkratší době pro vás vytvoří projekt ČOV, který vyřeší vaši situaci.

  • Vyřízení povolení – S projektem v ruce a plnou mocí se vydáme na úřady, kde získáme všechna potřebná stanoviska a povolení ke stavbě domovní čistírny.

  • Doprava až domů – Vámi vybranou čistírnu odpadních vod dopravíme až k vám domů.

  • Stavba a zprovoznění – čistírnu vám kompletně postavíme a postaráme se o to, aby perfektně fungovala. Až po jejím zprovoznění je služba hotová.

Mohlo by vás také zajímat:

  • Realizace domovní čističky svépomocí – Jak by to vypadalo, kdybyste se rozhodli pro naprostý opak, než je čistička na klíč? Právě to jsme rozebrali v tomto článku.

  • Instalace ČOV svépomocí – Rozhodli jste se čističku instalovat svépomocí? Jak v takovém případě postupovat?

  • Co je domovní čistička odpadních vod? – Zjistěte, k čemu slouží domovní ČOV a proč je vhodné zamyslet se nad jejím pořízením. Jaké výhody a nevýhody plynou z jejího používání?

  • Domovní ČOV k rodinnému domu – Hledáte čističku k rodinnému domu? Máme pro vás doporučení na nejlepší ČOV na trhu.

  • ČOV pro 4 osoby – Věděli jste, že domovní čistírnu je nutné vybírat s ohledem na počet takzvaných ekvivalentních osob? Jste v domácnosti 4? Pak vám poradíme, které čističky připadají v úvahu.

  • Cena domácí ČOV – Koho by nezajímalo, kolik domácí čistička odpadních vod stojí? Připravili jsme pro vás podrobný přehled cen domovních ČOV na našem trhu.

  • Velké srovnání domovních ČOV – Vytvořili jsme pro vás přehled nejlepších čističek odpadních vod, které jsou aktuálně k dostání. Podělíme se s vámi o naše zkušenosti a doporučení.

  • Domovní ČOV bez povolení – Existuje vůbec možnost pořídit si čističku bez povolení? Zjistěte, jak to je doopravdy.

  • Povolení domovní ČOV – Co vše obnáší povolení domovní čistírny? Jak postupovat při jeho získání a z jakých možností máte reálně na výběr?

  • Zkušenosti s domovní ČOV – Zjistěte, jaké zkušenosti mají s domácí čističkou její majitelé. Musí čistička zapáchat, hodí se ke každé nemovitosti a vyplatí se vůbec?

Jak vybrat domovní čistírnu odpadních vod?

Pokud teprve sháníte domovní čističku, s výběrem vám pomůže naše video, ve kterém zjistíte, podle čeho se orientovat a na co se zaměřit. Raději si návod přečtete? Pak vám doporučujeme náš článek, ve kterém vám poradíme, jak vybrat domovní ČOV.

- 1000

Sleva 1 000 Kč na naše služby

Vyžádejte si konzultaci a získejte slevu 1 000 Kč.

Chci konzultaci zdarma