Pořiďte si projekt domovní ČOV v roce 2024. Co radí projektant?

kraus@zakra.cz Michal Kraus
24. 12. 2019
cov

Je rok 2024 rokem, kdy se plánujete nastěhovat do svého vysněného domova? Pak jistě budete řešit,  jak naložit s odpadem. Pokud už víte, že nemáte možnost napojit se na obecní kanalizaci, bude zapotřebí vybudovat domovní čistírnu odpadních vod neboli ČOV. Ze všeho nejdříve tak na řadu přijde projekt domovní ČOV, s kterým vám rádi pomůžeme.

Obsah článku

Co je to domácí čistička odpadních vod (ČOV)

Domácí čistička odpadních vod je zařízení, které na základě mechanických a biologických procesů dokáže přečistit odpadní vody z vaší nemovitosti. Hodí se především k rodinným domům, které se nachází v lokalitě, kde není vybudovaná obecní kanalizace. Naopak u rekreačních objektů, jako jsou chaty a chalupy, volte raději septik nebo jímku (tu ale doporučujeme pouze v ojedinělých případech vzhledem k vysokým cenám za vývoz jímky).

Čistička odpadních vod: Srovnání, recenze a ceny [2024]
Související článek Čistička odpadních vod: Srovnání, recenze a ceny [2024]

Jak si domovní ČOV představit? Zpravidla se jedná o plastovou nádobu členěnou na několik komor. Nejčastěji se setkáváme se třemi komorami, přičemž každá plní nezastupitelnou roli v procesu čištění, který si nyní co nejjednodušeji popíšeme.

Jak funguje čistička odpadních vod

Odpadní voda z domácnosti natéká do usazovacího prostoru, kde dochází k odstranění plovoucích a mechanických látek. Jednoduše si to můžete představit jako cedník v kuchyni, ve kterém vám zůstanou těstoviny. Tyto části jsou pak následně podrobeny anaerobnímu rozkladu.

Jak funguje čistička odpadních vod (ČOV)?
Související článek Jak funguje čistička odpadních vod (ČOV)?

Voda očištěná o pevné látky natéká do aktivačního prostoru, kde již dochází k biologickému čištění vody. Ke slovu se dostává dmychadlo, které zajišťuje provzdušnění tohoto prostoru. Přečištěné vody pak následně odtékají do dosazovací nádrže. Tím cesta přečištěné vody končí a dochází k likvidaci do vod povrchových či podzemních nebo ke shromažďování přečištěné vody v akumulační nádrži a následnému využití k zálivce zahrady. 

TIP: Přečtěte si, jak nakládat s přečištěnou vodou z čistírny.

Jak vybrat domovní ČOV

Na výběr máte na českém trhu z několika výrobků. O správném výběru domácí ČOV jsme již napsali tento článek: Jak vybrat domácí ČOV. Proto si dovolíme připomenout pouze pár základních pravidel, na které byste měli dávat pozor:

  1. ČOV dobře dimenzujte, tzn. dobře si spočítejte, kolik osob ji bude pravidelně používat a počítejte s návštěvami.

  2. Promyslete, jak chcete ČOV povolit. Zda ohlášením či vodoprávním řízením. Ne vždy je ohlášení výhrou a navíc, pokud chcete likvidovat odpadní vody do vsaku, musíte koupit ČOV s certifikátem CE. Za ten si samozřejmě připlatíte. Více o povolení ČOV si můžete přečíst v tomto článku: Povolení domácí ČOV.

  3. Doporučujeme ČOV kupovat od osvědčených výrobců. Jací to jsou? Udělali jsme pro vás obsáhlou recenzi největších hráčů na českém trhu: Nejlepší výrobci domovních ČOV na českém trhu.

  4. Dobře si nastudujte, jaké příslušenství je v ceně ČOV zahrnuto. Ať se vám nestane, že ČOV přivezou například bez dmychadla.

Kdy potřebujete projekt domovní ČOV

Čistírna odpadních vod je podle zákona o vodách (č. 254/2001 Sb.), konkrétně podle §55, považována za vodní dílo. K postavení ČOV je tedy zapotřebí využít služeb autorizovaného inženýra vodohospodářských staveb. Lidově řečeno –bez kulatého razítka se neobejdete.

Naše projekční kancelář Zakra vám nabízí vypracování projektové dokumentace a pokud budete chtít, vezmeme si na starost také obíhání úřadů a shánění povolení. Navíc vám rádi poradíme – ať už s výběrem domovním ČOV, jejím umístěním na pozemku nebo s tím, jak nakládat s přečištěnou vodou. Jednoduše řečeno – pro naše klienty tu jsme od samého začátku až do zdárného konce celého projektu.  

Chci konzultaci zdarmaMinulý měsíc jsme ve vašem okrese v okrese připravili .

Kde sehnat projektanta domovní ČOV

Projektanta domovních ČOV nelze sehnat úplně snadno. Moc nás již není a když, tak většina projektantů má plný kalendář. Projektant se dá sehnat na webu (i když to není jednoduché) nebo můžete zavolat na vodoprávní úřad a nechat si dát referenci.

Nejjednodušší je  napsat e-mail či nám zavolat, a my už se o váš projekt postaráme. Připravíme vám projektovou dokumentaci na míru a navíc s námi projekt vyřešíte prakticky celý online. Využijte nezávaznou poptávku a my vám rádi připravíme cenovou nabídku.

Kolik stojí projekt domovní ČOV

Cenu projektů se snažíme vždy přizpůsobit individuální situaci. Je rozdíl, pokud se dělá jednoduchý projekt s likvidací do povrchových vod nebo jde o řešení s akumulací přečištěných vod a například čerpání dotace (viz dotační program Dešťovka). Nicméně nabízíme projekty za běžné tržní ceny, rozhodně tedy nezaplatíte více než 12 000,-. Ozvěte se nám a my vám obratem připravíme individuální nabídku.

Chci individuální nabídkuMinulý měsíc jsme ve vašem okrese v okrese připravili .

Jak dlouho budu čekat na projekt domovní ČOV

Délka projektu se primárně odvíjí od získání všech podkladů. Pokud se chystáte likvidovat odpadní vody vsakem, pak počítejte s tím, že bude potřeba obstarat hydrogeologický posudek. Zde bohužel často narážíme na vytíženost hydrogeologů a v nejhorších případech se čeká až 3 měsíce.

Pokud máme veškeré podklady, pak projekt stíháme do 3 týdnů, často i dřív, ale snažíme se vždy nastavovat reálná očekávání.

Problém se samotnou realizací pak může nastat i v případě povolování. Nemůžete počítat s tím, že úřady stihnou zákonné lhůty. Raději také počítejte se 2 až 3 měsíci.

Suma sumárum může stavba čistírny trvat i 6 měsíců.

Co od vás bude projektant ČOV potřebovat

Ať už si vyberete projekt u nás, či zvolíte někoho z našich kolegů, bude zapotřebí dát dohromady podklady, ze kterých vznikne projekt. Typicky jde o tyto informace:

Pro případ již stojící nemovitosti:

  • Katastrální označení místa, kde bude ČOV projektována, popř. adresu a číslo parcely

  • Preferované umístění ČOV na pozemku

  • Označení vývodu kanalizace z objektu (popř. místo, kde se nyní nachází žumpa/septik…)

  • Kolik osob bude ČOV pravidelně užívat

  • Vybraný typ ČOV (pokud již máte svého favorita), případně vám můžeme zaslat naše porovnání vybraných typů ČOV

  • Preferovaný způsob likvidace odpadních vod (do vod podzemních nebo povrchových), zda chcete přečištěné vody akumulovat a využívat na zálivku apod.

Pro případ novostavby:

  • Situaci od projektanta rodinného domu (pokud je již k dispozici), kde by měl být naznačený vývod kanalizace z objektu a přibližné umístění sestavy ČOV

  • Kolik osob bude ČOV pravidelně užívat

  • Vybraný typ ČOV (pokud již máte svého favorita), případně vám můžeme zaslat naše porovnání vybraných typů ČOV

  • Preferovaný způsob likvidace odpadních vod (do vod podzemních nebo povrchových), zda chcete přečištěné vody akumulovat a využívat na zálivku apod.

Projekt domácí ČOV: Co vše musí obsahovat?
Související článek Projekt domácí ČOV: Co vše musí obsahovat?

Jak děláme projekty domovní ČOV v Zakře

V Zakře postupujeme v následujících krocích:

  1. Připravíme vám cenovou nabídku, kterou si společně odsouhlasíme

  2. Pomůžeme vám získat veškeré podklady nutné k projektu

  3. Vypracujeme projekt domovní ČOV

  4. Projekt si s vámi odsouhlasíme

  5. Následně zašleme fakturu a čtyři projektové dokumentace v tištěné podobě poštou

  6. V případě, že je potřeba následně na projektu něco upravit/předělat, uděláme to s radostí zdarma

Nezávazně poptat projekt ČOVMinulý měsíc jsme ve vašem okrese v okrese připravili .

Mohlo by vás také zajímat:

- 1000

Sleva 1 000 Kč na naše služby

Vyžádejte si konzultaci a získejte slevu 1 000 Kč.

Chci konzultaci zdarma